ترجمه از آزاده شعبانی
تامین ۲۴/ بحران نابرابری در جهان بسیار فراتر از تصور ما است. بانک جهانی پیش از این تصریح کرده بود که اگر رهبران جهان تلاش های خود برای رفع نابرابری در جهان را چندین برابر نکنند، هدف خود برای پایان دادن به فقر مفرط تا سال 2013 را از دست خواهند داد.
شرکت های بزرگ تجاری و صاحبان رده بالای آنها، نقشی کلیدی در گسترش این شکاف ایفا می کنند. افراد بسیار ثروتمند از شبکه گسترده ای از گریزگاه های مالیاتی برای اجتناب از پرداخت سهم منصفانه ای از درآمدهای خود به عنوان مالیات، کاهش میزان دستمزد کارگران، مبالغ پرداختی به تولید کنندگان و سرمایه گذاری اندک در کسب و کار های کوچک استفاده می کنند. آنها همچنین از روابط و نفوذ خود برای تاثیرگذاری بر سیاست گذاری های دولت ها به سود خود بهره می برند.
شکاف عظیمی میان افراد بسیار ثروتمند و سایر مردم جهان وجود دارد که میلیون ها انسان را گرفتار فقر کرده است و موجب از هم گسیختگی جوامع و تحلیل بردن دموکراسی ها شده است. شکاف میان فقیر و غنی همچنین سبب شده است که انسان های زیادی در جهان با ترس و ناامیدیِ مفرط زندگی کنند.
اما به راستی شکاف نابرابری در جهان تا چه حد عمیق است؟ برای پاسخ به این سوال به آمارهای زیر توجه کنید:
1-تنها 8 نفر در جهان، ثروتی برابر با ثروتِ 6. 3 میلیارد انسان در جهان در اختیار دارند که در واقع ثروت این 8 نفر معادل ثروت نیمی از مردم جهان است. اگرچه تعدادی از این افراد ثروت خود را از طریق هوش و استعداد زیاد یا کار سخت به دست آورده اند، اما بیش از نیمی از میلیاردرهای جهان یا ثروت خود را به ارث برده اند یا از طریق فساد و رشوه و پارتی بازی به دست آورده اند.
2- هفت دهم مردم جهان در کشورهایی زندگی می کنند که طی 30 سال اخیر شاهد نابرابری شدید بوده اند.
3- ثروتمندان جهان میزان بسیار شگفت آوری از منابع مادی را در اختیار دارند، به طوری که جهان می تواند طی تنها 25 سال شاهد اولین تریلیونرها باشد! شما باید روزی یک میلیون دلار درآمد داشته باشید تا بعد از 2738 سال، یک تریلیون دلار بدست آورید!
4- نابرابری های شدید در سراسر جهان، تاثیر بسیار وحشتناکی روی زندگی زنان دارد و زنان شاغل با میزان بسیار زیادی، تبعیض و نابرابری در محل کار مواجه هستند و حقوق و مزایای کمتری نسبت به مردان دریافت می کنند. اگر روند فعلی ادامه یابد 170 سال طول می کشد تا زنان حقوق برابری همچون مردان دریافت کنند.
5- فرار مالیاتی شرکت ها، حداقل 100 میلیارد دلار در هر سال برای کشورهای فقیر ارزش دارد که این میزان پول، برای 124 میلیون کودکی که در مدرسه نیستند، امکان آموزش فراهم می آورد و از مرگ حداقل 6 میلیون کودک جلوگیری می کند که از خدمات بهداشتی بی بهره هستند.
اقتصاد در خدمتِ 99 درصد!
ما، همگی به ایجاد حس نوع دوستی نیاز داریم و اینکه یک ساختار اقتصادی طراحی کنیم که به همه انسان ها و نه فقط به عده خاصی خدمت کند. طراحی اقتصاد جدیدی که در خدمت همه انسان ها باشد موجب می شود که جوامع عادلانه تر باشند و شرایطی فراهم می شود که کارگران، دستمزدهای متناسب و معقولی دریافت کنند، زنان حقوقی برابر با مردان داشته باشند، کودکان از امکان و فرصت های آموزشی بهره مند باشند و هیچ انسانی زیر سایه ترس از مخارج درمانی زندگی نکند.
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
گزارشهای رسمی داخلی گویای آن است که در ایران ۵۸ درصد اشتغال غیر رسمی است. اما بر اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی، این آمار به مراتب فراتر بوده و به ۷۵ تا ۸۵ درصد بازار کار میرسد. در بازار پول، سرمایه، ارز، کالا و تجارت خارجی نیز اوضاع از بازار کار هم بدتر است.