
رازهای ساده اما سختیاب سلامت
ثروت و سبک زندگی، وجه اشتراک ۱۰ کشور برتر سالم جهان
ثروت و سبک زندگی، وجه اشتراک ۱۰ کشور برتر سالم جهان
تامین ۲۴/ استرالیا که سیستم بهداشت جهانی آن مشهور است در بسیاری از شاخصهای سلامت مردم رتبههای اول و دوم را دارد. اقتصاد باثبات و جمعیت تحصیلکرده نیز بیتردید نقش مهمی در ارتقای وضعیت سلامت و بهداشت جامعه ایفا میکند.
چه چیزی در زندگی از همه مهمتر است؟ ثروت؟ عشق؟ خانواده؟ سلامتی؟ اغلب ما هنگام بیماری درک میکنیم که سلامتی مهمترین چیزی است که در زندگی به آن احتیاج داریم. سلامتی راه دستیابی به اهداف و خواستهها را هموارتر میکند و با هیچ ثروتی قابل خریدن نیست. همانگونه که استانداردهای سلامتی در مردم اقصی نقاط جهان با یکدیگر متفاوت است، همه کشورها شاخصهای سلامتی یکسانی ندارند. در برخی کشورها حتی آب آشامیدنی سالم در دسترس و در برخی دیگر مسئله افزایش متوسط طول عمر به بیش از 85 سال مطرح است. برخلاف تصور عمومی سالمترین کشورهای جهان تنها در اروپا و آمریکا نیستند. قطر، کشوری در همسایگی ایران، در فهرست 10 کشور برتر جهان از نظر سلامتی در جایگاه دهم ایستاده است.
پیشرفت غیرقابلانتظار قطر
به گزارش گزیته ریویو، قطر با در نظر گرفتن تولید ناخالص داخلی شگفتانگیزش ثروتمندترین کشور جهان به شمار میرود. با وجود ثروت هنگفتی که در اختیار رهبران این کشور قرار دارد، آنها تنها در چند سال اخیر به فکر ایجاد سیستم مراقبتهای بهداشتی ملی افتادند. هرچند دیر اما پیشرفت آنها در این زمینه بهاندازهای بود که در کمتر از یک دهه از قعر جدول سالمترین کشورها به جمع 10 کشور برتر صعود کردند. رهبران قطر سرمایهگذاریهای کلانی در زیرساخت بهداشت کشور انجام دادهاند. برای مثال نرخ مرگومیر نوزادان از 50 درصد در سالهای 1990 به 7 درصد رسیده که چهل و چهارمین نرخ پایین مرگومیر نوزادان در جهان است. از سوی دیگر قطر بیشترین هزینه بهداشت و درمان را در خاورمیانه متحمل میشود، زیرا جمعیت ثروتمند آن در دهههای اخیر چاقتر و بیمارتر شده است. دیابت یکی از بیماریهای فراگیر در قطر به شمار میرود که دولت هزینههای زیادی برای مقابله با آن میپردازد. امید به زندگی در قطر 6/77 سال است که بیست و هشتمین نرخ متوسط امید به زندگی در جهان محسوب میشود.
سهم سرانه بهداشت لوکزامبورگیها
لوکزامبورگ که در اروپا با بلژیک، آلمان و فرانسه مرز مشترک دارد، کشوری کوچک اما بسیار سالم است، چه از نظر سلامت مردم و چه سلامت اقتصادی. گزارشها حاکی از آن است که سرانه هزینههای بهداشت و درمان برای هر نفر در لوکزامبورگ به 7 هزار و 452 دلار میرسد. این کشور پایینترین نرخ مرگومیر کودکان و نوزادان را دارد اما در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی ازجمله کشورهای اسکاندیناوی، نرخ امید به زندگی در این کشور چندان زیاد نیست. امید به زندگی مردم لوکزامبورگ 1/79 سال است. به طور کلی شرایط بهداشت و سلامت برای مردم این کشور بسیار مطلوب است و اگر مقادیر زیادی الکل مصرف نکنند، شاخصهای سلامتی آنها بالاتر هم میرود. نرخ چاقی در لوکزامبورگ 1/23 درصد است که در مقایسه با نرخ ایدهآل اندکی بالاست. با این حال لوکزامبورگ نهمین کشور سالم جهان به شمار میرود.
خدمات بهداشتی رایگان برای توریستهای اتریش
در جایگاه هشتم، فهرست اتریش قرار دارد. یکی از معدود کشورهایی که برای توریستها نیز خدمات درمانی رایگان در نظر گرفته است. سیستم بهداشت و درمان اتریش ضمن در نظر گرفتن خدمات بهداشتی رایگان این امکان را به شهروندان میدهد که با بودجه خود بستههای بهداشتی با سطح پوشش گستردهتر را خریداری کنند. مقامات اتریش بودجه قابلتوجهی را برای تامین هزینههای بخش بهداشت و درمان در نظر میگیرند. با توجه به این هزینهها کیفیت خدمات بهداشتی در این کشور مطلوب است و از پزشکان ماهر استفاده میشود. در سال 2011، اتریش بیستمین کشور جهان از نظر امید به زندگی (93/81 سال) بود. سرانه هزینههای بهداشتی در اتریش نیز بالغ بر 5 هزار دلار است.
بهترین خدمات درمانی جهان در سوئد
سوئد، کشور کوچکی واقع در شمال اروپا، هفتمین کشور سالم جهان است. خدمات بهداشتی و درمانی این کشور آن را در زمره بهترینها در جهان قرار داده است. سیستم بهداشتی بر پایه مالیات سوئد به تمامی شهروندان حق دسترسی برابر به خدمات بهداشتی را میدهد. یکی از مهمترین عوامل موثر در ارتقای استانداردهای سلامت مردم سوئد کاهش شمار افراد سیگاری است. در یک دهه گذشته تعداد افرادی که به طور روزانه سیگار مصرف میکنند از 19 درصد به 13 درصد کاهش یافته است. سوئد 10 درصد تولید ناخالص داخلی خود را به بخش درمان اختصاص میدهد. امید به زندگی مردم این کشور اسکاندیناوی 70/81 سال است که شانزدهمین در جهان محسوب میشود.
رشد غافلگیرکننده استرالیا
استرالیا که سیستم بهداشت جهانی آن مشهور است در بسیاری از شاخصهای سلامت مردم رتبههای اول و دوم را دارد. اقتصاد باثبات و جمعیت تحصیلکرده نیز بیتردید نقش مهمی در ارتقای وضعیت سلامت و بهداشت جامعه ایفا میکند. استرالیاییها به طور متوسط 82 سال عمر میکنند که هفتمین رتبه در جهان است. گفتنی است وضعیت سلامت و بهداشت در استرالیا تا 40 سال پیش چندان مطلوب نبود و تمامی پیشرفتها تنها در 4 دهه گذشته انجام شده است. برای مثال در سالهای 1986 تا 2010، نرخ مرگومیر نوزادان به نصف کاهش یافت. افزون بر این افزایش تحرک مردم استرالیا و شیوه زندگی آنها موجب شده استرالیا ششمین کشور سالم جهان باشد.
سیستم درمانی خودکار سنمارینو
سیستم بهداشتی و درمانی سنمارینو سومین سیستم برتر در اروپا به شمار میرود. شهروندان سنمارینو به طور خودکار تحت پوشش خدمات درمانی رایگان قرار میگیرند. مراکز بهداشتی و پزشکی این کشور کیفیت بسیار بالایی دارند، به نحوی که شهروندان کشورهای همسایه را نیز به استفاده از این خدمات ترغیب میکنند. این کشور تنها 32 هزار و 576 نفر جمعیت دارد که یکی از کمترین جمعیتهای جهان است. مردم سن مارینو 5/83 سال عمر میکنند که پنجمین در جهان است. سنمارینو یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است که اقتصادی باثبات و نرخ بیکاری بسیار پایینی دارد.
«نه» سنگاپور به سیگار
جزیرهای کوچک که در جنوب مالزی واقع شده پنجمین کشور سالم جهان به شمار میرود و کیفیت و کمیت خدمات درمانی آن در دنیا زبانزد است. سنگاپوریها یکی از بالاترین نرخهای امید به زندگی را در جهان دارند که بخش عمدهای از آن مدیون سیاستهای دولت علیه استعمال دخانیات است. این کشور نخستینبار در سال 1970 استعمال دخانیات را در سینماها ممنوع اعلام کرد و سپس این ممنوعیت به اغلب محیطهای سربسته و حتی محیطهای روباز پرجمعیت توسعه یافت. جای تعجب نیست که به لطف این سیاستهای سختگیرانه و سیستم بهداشتی باکیفیت، سنگاپوریها یکی از سالمترین مردمان جهان هستند. سنگاپور کشوری با اقتصادی باثبات است و با دارا بودن سومین نرخ تولید ناخالص داخلی در جهان، مشکلی برای تامین هزینههای درمانی ندارد.
رژیم غذایی سالم ژاپنیها
ژاپن از دیرباز به سبک زندگی سالم و عمر طولانی مردمانش شهرت داشته است. در واقع بسیاری از پیرترین انسانهای جهان در ژاپن زندگی میکنند و روستای اوکیناوای این کشور به عمر بیش از یک قرن مردمش در جهان معروف است. ژاپن برخلاف ایالاتمتحده یکی از پایینترین نرخهای چاقی در جهان را دارد و مردم این کشور کمتر در معرض ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی قرار دارند. بسیاری از کارشناسان معتقدند رژیم غذایی ژاپنیها تاثیر غیرقابلانکاری بر افزایش طول عمر و سلامت آنها داشته است.
5/1 پزشک به ازای هزار نفر
ماکائو در فهرست سالمترین کشورهای جهان دومین است. امید به زندگی در این کشور 85 سال است و واضح است که مردم این کشور از بهترین خدمات بهداشتی و درمانی استفاده میکنند. رونق اقتصادی ماکائو به مقامات آن امکان داده سرمایهگذاری بیشتری در سیستم بهداشتی انجام دهند. در این کشور به ازای هر هزار نفر 5/1 پزشک وجود دارد.
90 سال عمر در موناکو
مردم موناکو خوشبخت هستند زیرا نام کشورشان در صدر 10 کشور برتر سالم جهان قرار دارد. موناکو دومین کشور کوچک جهان است که تنها نزدیک به 38 هزار نفر جمعیت دارد اما بارها و بارها در صدر و یا در جمع 10 کشور برتر جهان از نظر سلامت قرار گرفته است. مردم این کشور 90 سال عمر میکنند و مانند ژاپن جمعی از پیرترین مردمان جهان در آن سکونت دارند. مردم این کشور اغلب ثروتمند هستند.