تامین ۲۴/ نخستین مناظره دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ساعت ۹ شب (به وقت محلی) در دانشگاه "هوفتسرا" در منطقه "لانگ آیلند" ایالت نیویورک برگزار شد.
در این مناظره موضوعات مختلفی از مسایل مرتبط با سیاست داخلی و خارجی آمریکا مورد اشاره دو نامزد انتخاباتی دموکرات و جمهوریخواه قرار گرفت.
همان طور که پیش بینی می شد این مناظره به صحنه جدال لفظی دو نامزد تبدیل شد. هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات در این مناظره در موضع و جایگاه حاکمیت سیاسی آمریکا پذیرا و پاسخ گوی انتقاداتی بود که پیشتر و در یک سال و نیم گذشته بارها و بارها از سوی دونالد ترامپ رقیب جمهوریخواه او مطرح شده است.
ترامپ در این مناظره بسیار تلاش کرد از موضع فردی اپوزیسیون و خارج از حاکمیت، سیاست های سال ها و حتی دهه های گذشته کاخ سفید و دولت آمریکا را زیر سوال ببرد و در مقابل خانم کلینتون تلاش داشت ضمن نشان دادن عدم صلاحیت سیاسی و فردی ترامپ برای احراز سمت ریاست جمهوری، به متحدان واشنگتن در سرتاسر جهان اطمینان دهد که در صورت انتخاب به ریاست جمهوری، همچنان به تعهدات و پیمان های دو جانبه امنیتی آمریکا در قبال آنها پای بند خواهد ماند.
موضوع ایران نیز یکی از اصلی ترین مسایل مورد بحث دو نامزد انتخاباتی به ویژه در نیم ساعت پایان مناظره بود.
برای نخستین بار مساله ایران از سوی خانم کلینتون و با اشاره ای گذرا در پاسخ به سوال "امنیت سایبری" آمریکا مطرح شد. خانم کلینتون ایران را در کنار روسیه و چین متهم به حمله سایبری به آمریکا کرد.
اما اشاره به ایران در سخنان دونالد ترامپ ادامه یافت و در موضوع انتقادات او از توافق هسته ای (برجام) بارها تکرار شد. ترامپ در جریان مناظره مدعی شد تحریم های فلج کننده آمریکا علیه ایران در حال کشاندن این کشور به ورطه سقوط بود که با اشتباه توافق هسته ای، ایران از این تهدید جان سالم به در برده و حالا در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت منطقه ای است.
ترامپ همان گونه که در ماه های گذشته بارها از توافق هسته ای با ایران انتقاد کرده این توافق را بزرگ ترین اشتباه و بدترین توافق با یک کشور خارجی خوانده و بدون ارایه "نسخه جایگزین" و حتی اشاره به اینکه در صورت رسیدن به جایگاه ریاست جمهوری، با این توافق چه خواهد کرد؛ به طور مداوم از آن انتقاد کرد.
در نقطه مقابل خانم کلینتون با دفاع از توافق هسته ای، گفت که تحریم های ایران از زمانی که او وزیر امور خارجه بوده است آغاز شده و او در این دوره (2009 تا 2013) تلاتش کرده ائتلافی با دیگر کشورها از جمله چین و روسیه برای سخت تر کردن تحریم های ایران تشکیل دهد.
هیلاری کلینتون در ادامه مدعی شد این تحریم های سخت بود که ایران را به پای میز مذاکره کشاند و در نهایت حتی بدون شلیک یک گلوله منجر به توافق هسته ای شد. او با دفاع از رویکرد دیپلماتیک دولت اوباما در قبال برنامه هسته ای ایران، این توافق را یک دستاورد ارزنده دیپلماتیک در دولت اوباما دانست.
وی گفت که با این توافق، برنامه هسته ای ایران محدود شده و مدعی شد در حالی که پش از این توفق، ایران تنها چند هفته با ساخت سلاح هسته ای فاصله داشت، پس از این توافق امکان دسترسی به بسیاری از مراکز هسته ای این کشور برای آمریکا و جامعه جهانی مهیا شده است.
از دیگر نکاتی که نام ایران به میان آمده و درباره آن بحث و جدل صورت گرفت، اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره "شلیک به قایق های ایرانی در خلیج فارس" بود که خانم کلینتون این قبیل اظهارات را نشانه عدم صلاحیت او برای احراز سمت ریاست جمهوری دانست. کلینتون با اشاره به اینکه ترامپ در صدد تحمیل یک جنگ با ایران با این قبیل اظهارات و اقدامات خواهد بود او را فردی تحریک پذیر دانست و گفت او صلاحیت دسترسی به کدهای سلاح های هسته ای آمریکا را ندارد.
این مناظره ۹۰ دقیقه ای که در نیمه دوم خود شاهد حملات لفظی و فردی دو نامزد انتخاباتی به یکدیگر بود، در نهایت با اذعان دو نامزد انتخاباتی به پذیرش نتیجه انتخابات در صورت شکست خاتمه یافت.
در این مناظره هیلاری کلینتون از لفظ "دونالد" برای خطاب قرار دادن رقیب خود استفاده می کرد در حالی که رقیب جمهوری خواه او از لفظ "خانم وزیر" استفاده می کرد.
این نخستین مناظره دو نامزد انتخاباتی بود که با مجری گری "لستر هالت" گوینده و مجری شبکه "ان بی سی" آمریکا برگزار شد. دو مناظره بعدی دو نامزد در ماه اکتبر برگزار خواهد شد.
نظرسنجی های رسانه های آمریکایی، ترامپ را پیروز نخستین مناظره با کلینتون معرفی کردند
پس از پایان نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نتایج بیشتر نظرسنجی های آنلاین رسانه های آمریکایی نشان داد که رای دهندگان، «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواهان را پیروز این مناظره می دانند.
به گزارش ایرنا، پس از پایان مناظره، شبکه سی ان ان با همکاری موسسه افکارسنجی او آر سی (ORC) نتایج نظرسنجی را منتشر کرد که بر اساس آن ۶۲ درصد بینندگان هیلاری کلینتون را برنده مناظره دانسته اند و ۲۷ درصد نیز دونالد ترامپ را پیروز این رقابت می دانند.
با این حال، نتایج نظرسنجی های آنلاین نشان می دهد که دونالد ترامپ با فاصله هایی از دو درصد تا ۶۰ درصد پس از نخستین مناظره از رقیب خود پیشی گرفته است.
نظرسنجی تارنمای نشریه تایم، پیروز مناظره را دونالد ترامپ با 59 درصد آرا معرفی کرد و 41 درصد آرا به هیلاری کلینتون اختصاص یافت. از سوی دیگر، نظرسنجی آنلاین تارنمای نشریه اقتصادی فورچون نیز نشان داد که نامزدهای دمکرات و جمهوریخواه تنها دو درصد با یکدیگر اختلاف داشته و ترامپ با 51 درصد آرا پیروز نخستین مناظره است.
دونالد ترامپ در نظرسنجی تارنمای خبری اسلیت نیز با 54 درصد آرا پیروز مناظره ای است که سهم هیلاری کلینتون از آن، 45 درصد آرا است.
آمار نظرسنجی تارنمای ان جی (NJ.com) نیز نشان داد که ترامپ با کسب 56 درصد آرا رای دهندگان از کلینتون که 39 درصد آرا آنان را کسب کرده پیش است.
این آمار در تارنمای نزدیک به ترامپ یعنی بریت بارت، به ترتیب 75 و 24 درصد است.
نتایج نظرسنجی وب سایت هوادار ترامپ دراج ریپورت (drudgereport.com) نیز نشان می دهد که 81 درصد کاربران اینترنت ترامپ و 18 درصد نیز کلینتون را پیروز نخستین مناظره می دانند.
ترامپ با توجه به نتایج این نظرسنجی ها و دیگر نظرسنجی هایی که نتایج آنها را در توئیتر منتشر کرد، مدعی است که مردم او را پیروز مناظره شناخته اند و از حمایت آنان قدردانی کرد.
وی در توئیتی نوشت: 'در نظرسنجی های مناظره - به جز سی ان ان که آن را تماشا نمی کنم - عالی بودم.'
به گزارش ایرنا، این نظرسنجی ها فاقد مبنای علمی است چرا که بر اساس گرایش های سیاسی این رسانه ها به یکی از دو نامزد دمکرات ها یا جمهوریخواهان صورت می گیرد. گفتنی است مراکز و مجامع نظرسنجی در آمریکا در حال انجام نظرسنجی هایی بر مبنای علمی هستند.
قرار است دومین دور مناظره این دو نامزد ریاست جمهوری، یکشنبه نهم اکتبر برابر با 18 مهرماه در دانشگاه واشنگتن واقع در «سنت لوئیس» (St. Louis) ایالت «میسوری » و به میزبانی سی ان ان برگزار شود.
سومین مناظره نیز چهارشنبه 19 اکتبر برابر با 28 مهرماه در دانشگاه «نوادا» واقع درایالت نوادا و به میزبانی شبکه خبری فاکس نیوز برگزار خواهد شد.
«مایک پنس» از حزب جمهوری خواه و «تیم کین» از حزب دمکرات نیز دو نامزد معاونت ریاست جمهوری هستند که چهارم اکتبر برابر با 13 مهرماه در دانشگاه «لانگ وود» (Longwood ) ایالت ویرجینیا مناظره می کنند.
انتخابات نهایی ریاست جمهوری 2016 آمریکا هشتم ماه نوامبر برابر با 18آبان ماه 1395 برگزار خواهد شد.