بحث داغ شبکه های اجتماعی
این روزها که به انتخابات ریاستجمهوری نزدیک میشویم حجم مطالب و هشتگهای نوشتهشده با موضوع و محوریت انتخابات، کارنامه دولت، بحثهای تبلیغاتی و اظهارنظر درباره کاندیداهای نهایی روزبهروز در حال بیشتر شدن است.
این روزها که به انتخابات ریاستجمهوری نزدیک میشویم حجم مطالب و هشتگهای نوشتهشده با موضوع و محوریت انتخابات، کارنامه دولت، بحثهای تبلیغاتی و اظهارنظر درباره کاندیداهای نهایی روزبهروز در حال بیشتر شدن است.
تامین۲۴/ هرکدام از کاربران این مباحث را از زاویه دید و تحلیل و تجربه خود با مخاطبانش در میان میگذارد. در همین بین جمع زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی از توییتر و فیسبوک گرفته تا اینستاگرام از چندین روز پیش شروع به نوشتن مطالبی با هشتگ «تغییرات ملموس» درباره عملکرد دولت یازدهم کردهاند. رویکرد و محور اصلی این هشتگ یادآوری تغییرات و رویدادهایی است که از سال ۹۲ به اینسو رخ داده و به زعم این عده، منجر به بروز تغییراتی ملموس و بارز در کشور شده و شرایط را به سمت بهبود اوضاع برده است. بر همین اساس هرکدام از کاربران با نگاه خود مطالبی را عنوان کردند. برخی از موضوعات با این هشتگ با استقبال و موافقت جمع زیادی از دیگر کاربران همراه میشد و هر کس با گذاشتن کامنت یا به اشتراک گذاشتن نوشته اصلی، روایت یا تجربه مرتبط خود درباره آن موضوع خاص را شرح میداد و بعضی نیز البته موافق نبودند.
گشتی در میان هزاران توییت و پست فیسبوکی و عکسهای اینستاگرامی، نشان میدهد کاربران در همه زمینهها اعم از اقتصاد، فرهنگ و هنر، سیاست، ورزش، موضوعات اجتماعی، بهداشت و سلامت، محیطزیست، گردشگری و میراث فرهنگی و... به نکاتی اشاره کردهاند که از دیدگاه آنان در این سالها تغییراتی ملموس داشتهاند. هدف اصلی از انتشار این مطالب با این هشتگ، ترغیب دیگر کاربران به لزوم مشارکت در انتخابات پیشرو و تثبیت و تداوم رویکرد علمی در مدیریت کشور بود. درحقیقت این کاربران تلاش میکنند با نشان دادن و تاکید بر تغییراتی که به بهبود اوضاع کلی کشور منجر شده است به مخاطبان خود نشان دهند که به چه دلیل باید در انتخابات پیشرو مشارکت جدی داشته باشند.
محمد بلوچ زهی، بخشدار نیکشهر، در توییتر با همین هشتگ نوشت: «تمامی مدارس کپری در بخش مرکزی نیکشهر در دولت یازدهم برچیده و مدارس استاندارد جایگزین آن شد.» یکی دیگر از کاربران هم به طعنه اینطور نوشت: «در دولت یازدهم بابک زنجانی زندان افتاد. در دولت قبلی ایشان مدیر نفتی بود.» محمدعلی کامفیروزی، فعال دانشجویی، هم از منظر تغییرات در دانشگاه نوشت: «بعد از چند جلسه بحث و بررسی، ۴۰ مصوبه غیرقانونی شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشجویی وزارت علوم در دولت قبل نقض یا اصلاح شد.» یکی از موضوعاتی که با این هشتگ بیش از همه درباره آن در شبکههای اجتماعی مطلب نوشته شد موضوع گردشگری و حضور گردشگران خارجی در ایران و افزایش آنها بود. در همین باره یکی از کاربران نوشت: «تغییرات ملموس یعنی هر ساعت از روز که میرم تجریش، پر از توریست پیر و جوانه».
کاربر دیگری که به شیراز سفر کرده بود هم نوشت: «تغییرات ملموس یواشیواش اتفاق میافته. کل هتلهای شیراز پر از توریستهای خارجیه. ساعتها گشتیم تا یه مسافرخونه پیدا کنیم. جا برای خودمون نیست.» کاربری هم روایت خود را به این شرح توییت کرد: «شما از توریست تو اصفهان و یزد و شیراز میگین، من تو کافههای مرکز شهر تهران هم تقریبا هربار یکی دوتا توریست خارجی میبینم.» یکی از اهالی دیگر توییتر به نام عرفانزاده هم از تجربه افزایش قیمتها در سالهای دولت قبل با هشتگ «تغییرات ملموس» اینطور توییت کرد و نوشت: «اگر سال ۹۱ و ۹۲ دنبال فراهم کردن شرایط ازدواج میبودی افزایش ناگهانی قیمتها رو نمیتونی فراموش کنی»!
کاربران زیادی هم به موضوع خرید هواپیماهای جدید برای ناوگان هوایی کشور اشاره کردند. این یکی از آن نوشتههاست: «یک نماینده اصولگرا که سال 85 با افتخار از تلاشش برای خرید هواپیمای دستدوم میگفت امسال از خرید ایرباس شاکی بود.» رضا نصری از فعالان فیسبوک هم موضوع را اینطور تحلیل کرد و با هشتگ تغییرات ملموس نوشت: «اگر در مقابل این پرسش هدفمند که «دولت یازدهم چه کرد؟» تنها یک پاسخ متصور باشد، آن پاسخ این است که دولت یازدهم پس از یک سقوط آزاد هشتساله مانع اصابت ما به زمین شد! همین دستاورد کافی است که در شرایط بحرانی و خطرناک بینالمللی کنونی، رای دهیم».
البته همه داستان هشتگ «تغییرات ملموس» این نبود، گروهی از کاربران با همین هشتگ از وضعیت موجود و دولت یازدهم انتقاد کردند. در همین باره یکی از کاربران به نام «رزونانس» نوشت: «صدای چرخ معیشت را میشنوی، سالهاست کسی دستی به رویش نکشیده... زنگ زده!» مهدی حسنی از کاربران توییتر هم از همین زاویه چنین توییتی منتشر کرد: «تغییرات ملموس یعنی اینکه کارخانههایی با سابقه ۵۰ تا ۷۰ سال تعطیل بشن و کارگرانشون بیکار بشن و یه عده فریاد بزنن و بگن اشتغالزایی!» یکی از کاربران هم در همین باره نوشت: «واقعیت اینه که تغییرات ملموس، غیر از اشتغال، در همه قسمتها کارنامه موفقیتآمیز نسبی داشت».
ازجمله دیگر موضوعاتی که با این هشتگ تغییرات ملموس بهدفعات به آن پرداخته شد موضوع افتتاح فازهای جدید در عسلویه و پارس جنوبی بود. کاربری به نام منصور با همین هشتگ در توییتر نوشت: «افتتاح 5 فاز مهم نفتی و گازی با سرمایهگذاری 20 میلیارد دلاری اتفاق بزرگی است، در حالی که تولید نفت در دوره قبل به سمت صفر شدن میرفت.» کاربر دیگری نیز نوشت: «امروز تولید گاز طبیعی ایران برای اولین بار بیشتر از قطر و در عرض ۴ سال دوبرابر شد. این یعنی رشد اشتغال و البته تغییرات ملموس».
کاربران زیادی نیز با این هشتگ موضوع تورم و افزایش قیمتها در دولت گذشته و ثبات قیمتها در دولت کنونی را یادآوری کردند. کاربری با نام «اتوپیا» در این باره نوشت: «سال 90 قیمت خونه تو محله ما متری 3 میلیون بود، سال 91 رسید به 10 میلیون و از سال 92 تا به حال روی متوسط 8 میلیون مونده.» با این هشتگ تصاویر و عکسهای زیادی هم در اینستاگرام منتشر شد، یکی از این تصاویر عکسی بود از یک اسکناس هزار تومانی در کنار تعداد گوجههایی که در هرسال میتوانستی با آن بخری. در سالهای دولت قبل تعداد گوجهها هرروز در حال کاهش بود، از سال 92 تعداد گوجهها ثابت مانده بود. این تصویر با هشتگ تغییرات ملموس بهشدت با استقبال دیگر کاربران همراه شد و بارها در فیسبوک و توییتر به اشتراک گذاشته شد.
منبع : هفته نامه آتیه نو / صدرا محقق