
حقوق شهروندی به تعدیل شکاف های اجتماعی می انجامد
استاد جامعه شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: حقوق شهروندی یکی از نیازهای اساسی جامعه ماست و این موضوع باعث تعدیل شکاف های اجتماعی و یکپارچه شدن ملت می شود.
استاد جامعه شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: حقوق شهروندی یکی از نیازهای اساسی جامعه ماست و این موضوع باعث تعدیل شکاف های اجتماعی و یکپارچه شدن ملت می شود.
تامین۲۴/ محمدتقی سبزه ای در خصوص منشور حقوق شهروندی رییس جمهوری افزود: وقتی که مستندات حقوق شهروندی بخصوص در قانون اساسی را مطالعه می کنیم نتیجه می گیریم که حقوق شهروندی در واقع بازخوانی حقوق گذشته است و به عبارتی یک یادآوری برای حقوقی است که مردم دارند و فراموش نکنیم که نظام جمهوری اسلامی برای تحقق همین حقوق به وجود آمده است.
حقوق شهروندی پایه و اساس ملت – دولت سازی
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه حقوق شهروندی پایه و اساس ملت – دولت سازی است، گفت: امروزه واگرایی هایی که در کشورهای منطقه خاورمیانه وجود دارد به دلیل ناتوانی دولت ها در اجرای حقوق شهروندی بوده است، لذا ارایه منشور حقوق شهروندی جزو کارهای اساسی و خوب دولت است که منجر به بیمه کردن کشور از این واگرایی ها می شود.
سبزه ای ادامه داد: حقوق شهروندی باعث می شود که مردم کشور را متعلق به خود بدانند به عبارتی این موضوع باعث بالا رفتن سطح مشارکت های اجتماعی در امر توسعه و در نتیجه افزایش سرمایه های اجتماعی می شود به گونه ای که روند توسعه اجتماعی شتاب بیشتری می گیرد و همکاری دولت و مردم افزایش پیدا می کند.
حقوق شهروندی انگیزه مشارکت
این جامعه شناس با تاکید بر اینکه مشارکت یکی از مباحث محوری توسعه است، افزود: برای انجام خیلی از کارها باید مردم مشارکت داشته باشند اما این مشارکت نیازمند انگیزه است و در واقع حقوق شهروندی این انگیزه را به افراد می دهد به این معنی که ایران مال همه ماست و اگر ایران پیشرفت کند همه ما هم پیشرفت خواهیم کرد.
به گفته سبزه ای، با تحقق حقوق شهروندی احساس محرومیت، تبعیض و نبود عدالت اجتماعی بخصوص در بین اقلیت های قومی و مذهبی از بین می رود.
تکالیف شهروندی در مقابل حقوق شهروندی
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی در خصوص تحقق عملی حقوق شهروندی نیز گفت: حقوق شهروندی نباید فقط در حد حرف باقی بماند بلکه باید عملی بشود یعنی دولت ساز و کارهای اجرای حقوق شهروندی را تامین بکند لذا اجرای برخی از بندهای منشور شهروندی هزینه دارد و دولت باید هزینه آن را بپردازد مانند: حق کار، مسکن و بهداشت، زیرا در صورت محقق نشدن این موضوع یاس و سرخوردگی در جامعه به وجود می آید و نتیجه کار معکوس می شود.
سبزه ای ادامه داد: آنچه که در حقوق شهروندی در دنیا مطرح می شود این است که مردم در مقابل حقوق شهروندی تکالیف شهروندی هم باید داشته باشند به عنوان مثال مردم باید برای تحقق حقوق شهروندی که بار مالی برای دولت دارد مالیاتشان را پرداخت کنند و در برابر کشورشان از جمله برای مثال در برابر حفظ محیط زیست مسوولیت بیشتری قبول کنند.
حقوق شهروندی ژست انتخاباتی نیست
این جامعه شناس در پایان تاکید کرد: تدوین حقوق شهروندی ژست انتخاباتی یا یک موضوع تشریفاتی نیست بلکه کار بزرگی است و به ما یادآوری می کند که باید این حقوق را اساس قرار بدهیم و عملی بکنیم.
وی افزود: تجربه تاریخی کشورهای پیشرفته هم نشان می دهد که با اعطای حقوق شهروندی مانند افزایش دستمزد، بیمه کارگران و ... تظاهرات و اعتصابات جامعه کارگری بعد از جنگ جهانی دوم کاهش پیدا کرد و همچنین وقتی حقوق شهروندی به زنان دادند جنبش های زنان در نتیجه کاهش شکاف جنسیتی نیز افت پیدا کرد.
منشور حقوق شهروندی با هدف استیفا و ارتقای حقوق شهروندی و به منظور تدوین 'برنامه و خط مشی دولت' ، موضوع اصل ١٣٤ قانون اساسی، تنظیم شده و شامل مجموعهای از حقوق شهروندی است که یا در منابع نظام حقوقی ایران شناسایی شدهاند و یا دولت برای شناسایی، ایجاد، تحقق و اجرای آنها از طریق اصلاح و توسعه نظام حقوقی و تدوین و پیگیری تصویب لوایح قانونی یا هرگونه تدبیر یا اقدام قانونی لازم تلاش جدی و فراگیر خود را معمول خواهد داشت.
این منشور در روز دوشنبه بیست و نهم آذر ١٣٩٥ در همایش 'قانون اساسی و حقوق ملت' با حضور رئیس جمهوری و حقوقدانان و وکلا رونمایی شد.
منبع : ایرنا