تامین ۲۴/«میلیاردها تومان هزینه تحصیل مردم ایران شده است اما این هزینه به درآمدزایی و اشتغال ختم نشده است.» این نکتهای است که علی ربیعی دیروز در مراسم رونمایی از طرحهای آموزشی مهارتهای فنی و حرفهای مطرح کرد. علی ربیعی در عین حال عنوان کرد که امروز در بحث تبدیل آموزشهای تئوری به تکنیسین دچار ضعف هستیم. او اعلام کرد در حالی که بزرگترین ثروتمندان جهان با ظرفیتهای فضای مجازی و حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به درآمدهای خیرهکننده رسیدهاند، این حوزه در بازار کار ما عقبماندگی بسیاری دارد و دولت بنا دارد در این حوزه عقبماندگیها را تا حد ممکن جبران کند.
علی ربیعی این نکته را در شرایطی مطرح میکند که یکی از مهمترین زیرساختهای توسعه اشتغال در فضای مجازی سالیان دراز است در ایران مغفول مانده و آن ملحقنشدن ایران به قانون جهانی کپیرایت است. وزیر کار در پاسخ به این انتقاد به «شهروند» میگوید: دولت کارگروه ویژهای برای بهبود فضای کسبوکار راهاندازی کرده است و یکی از بحثهای مهمی که پیگیری میکند، موضوع اشتغال در حوزه فضای مجازی است که از این راستا کارگروهی نیز برای رفع موانع اشتغال در این حوزه و همچنین قانون کپیرایت تشکیل شده است که پس از جمعبندی و گزارش نهایی نسبت به این مسأله اطلاعرسانی میکنیم.
او ایجاد ١٢٠هزار شغل در فضای مجازی را از برنامههای این کارگروه دانست.
تحول بهرهوری نیروی کار ٢٠سال زمان میخواهد
وزیر کار در این برنامه که در ساختمان سازمان فنی و حرفهای کشور برگزار شده بود، با بیان اینکه بهرهوری نیروی کار کشور طی یک دوره ۲۰ساله متحول خواهد شد، گفت: ما امروز برای تحقق نرخ رشد ۸درصدی نیازمند حدود ۷۰۰هزار میلیارد تومان هستیم، اما این میزان اعتبار بهسختی تأمین میشود.
ربیعی با اشاره به اینکه بخشی از این اعتبارات باید از محل بهرهوری و ارتقای مهارت تأمین شود، عنوان کرد که حداقل ۲۰درصد از منابع برای تحقق هر یک واحد درصد رشد باید از محل بهرهوری تأمین شود.
این عضو کابینه در عین حال تأکید کرد که برای یک رشد مبتنی بر عقلانیت باید صبور باشیم تا در یک برنامه ۲۰ساله آموزشهای فنی و حرفهای بتواند سطح مهارت جامعه را متحول کند.
ربیعی از ضرورت توسعه آموزشهای فنی و حرفهای سخن گفت و با اشاره به برنامههایی که در این زمینه با کمک سازمان آموزش فنی و حرفهای از سال ۹۴ با جدیت آغاز شده است، گفت: تقریبا از دو سال پیش این موضوع که چگونه آموزشهای مجازی با استفاده از تکنولوژی بومی را شتاب ببخشیم، آغاز کردیم.
او در ادامه تأکید کرد که بر اساس مطالعات انجامشده در کشورهای تازه صنعتیشده، راه پیشرفت و توسعه در این کشورها از مسیر ارتقای مهارت نیروی انسانی بود که ما نیز معتقدیم تنها راه میانبر برای تحقق توسعه و رشد اقتصادی تقویت مهارتهای نیروی انسانی است.
بیکاری ناشی از فقدان مهارت جوانان است
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه بخش عمدهای از بیکاری ناشی از فقدان مهارت جوانان است، اظهار داشت: بر اساس مطالعهای که در دوران مسئولیت وزارت کار انجام دادم، بیش از ۹۰درصد افرادی که حتی دارای مهارتهای جزیی بودند، از طریق کاریابیها جذب بازار کار شدند. البته این معضل فقدان مهارت ریشه در سیاستهای نادرست ٦ دهه گذشته در نظام آموزشی کشور دارد.
ربیعی با تأکید بر اینکه مهارت را هم برای شغلیابی و هم برای افزایش بهرهوری باید ارتقا دهیم، تأکید کرد که حداقل ۲۰درصد منابع مورد نیاز برای یکدرصد هر رشد اقتصادی تعیین شود.
ربیعی در ادامه اشتغال در گروه تولید و صنایع متوسط و بزرگ را یکی از برنامههای این وزارتخانه عنوان کرد و گفت: برای اشتغالزایی در صنایع متوسط رو به بالا مانند صنعت بزرگ در حوزه انرژی، آموزش جوار کارگاه در نظر گرفته شده و در این زمینه طی دو سال اخیر ۵۵ تفاهمنامه با دستگاههای مختلف منعقد شده است.
با پولپاشی اشتغال ایجاد نمیکنیم
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در عین حال به طرح پرداخت تسهیلات از صندوق توسعه ملی اشاره و عنوان کرد که این طرح بهعنوان یکی از برنامههای اشتغال با تمرکز بر روستا در سال گذشته به مجلس ارایه شد و در نوبت رسیدگی در صحن مجلس قرار دارد.
به گفته ربیعی بر اساس این طرح برنامهای که در حوزه اشتغالزایی اجرا خواهد شد، در قالب تمرکز بر «روستا – مزیت» و «روستا – مهارت» است و در قالب این طرح بنا نیست با پولپاشی و پرداخت تسهیلات اشتغال ایجاد کنیم، بلکه اشتغالزایی در روستاها بر مبنای آموزشهای فنی و حرفهای مبتنی بر سیار و الکترونیک است.
آنطور که این عضو کابینه میگوید در قالب طرح تسهیلات اشتغالزایی صندوق توسعه ملی بانکهای کشاورزی، توسعه تعاون و صندوق کارآفرینی امید بهعنوان بانکهای عامل تسهیلات و منابع مورد نیاز را برای آموزشهای فنی و حرفهای پرداخت خواهند کرد.
منبع: روزنامه شهروند