تامین ۲۴/ مهندس سید محمدعلی جنانی با اشاره به ضرورت اجرای طرح پرونده الکترونیک بیمه شدگان و مستمری بگیران افزود: پس از اجرای طرح پرونده الکترونیک در خصوص پرونده های فنی بیمه شدگان، به منظور ارتقای سطح کیفی خدمات، تسریع در پاسخگویی، حذف گردش کاغذی اوراق، دسترسی آسان به اسناد و مدارک و ایجاد رضایتمندی بیشتر در مخاطبین با رویکرد حذف نقل و انتقال فیزیکی پرونده بین شعب، این طرح در خصوص پرونده مستمری بگیران نیز توسعه یافت.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، وی اظهار داشت: بر این اساس، از زمان تشکیل پرونده الکترونیک هر یک از بیمه شدگان و یا مستمری بگیران تصاویر ذخیره شده در سامانه مبنای ارایه تعهدات و خدمات سازمان به آنان است و مراجعه به پرونده کاغذی فاقد موضوعیت است.
مهندس جنانی گفت: همچنین افزودن هر گونه اوراق جدید به پرونده کاغذی مستمری بگیران که پرونده الکترونیک آنان تشکیل شده مجاز نیست و واحدهای اجرایی مکلف هستند هنگام دریافت مدارک و ارایه خدمات مربوطه، تمامی اسناد کاغذی و یا مکاتبات و مستندات مربوطه به مستمری بگیران را تصویر برداری کرده و به پرونده الکترونیک آنها اضافه کنند.
مدیرکل امور فنی مستمری های سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اجرای طرح محاسبه پرداخت و تمرکز مستمریها به عنوان یکی از برنامه های سال گذشته این سازمان، از مزایای این طرح برقراری عدالت، رفتار همسان و عادلانه در پرداخت حقوق، یکپارچگی در پرداخت ها، شناسایی هم پوشانی ها، سهولت و دقت در پرداخت، صیانت از منافع و منابع بازنشستگان و مستمری بگیران را عنوان کرد.
وی با بیان اینکه امکان قسط بندی پرداخت ٤ درصد بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور ایجاد شده است، گفت: تمهیداتی در جهت پرداخت حق بیمه ٤ درصد مشاغل سخت و زیان آور کارفرمایان تا ٩ قسط از سوی سازمان تامین اجتماعی فراهم شده است.
مهندس جنانی افزود: تجمیع، روان سازی و خلاصه نمودن ضوابط، بخشنامه ها و دستورالعمل ها، با همکاری موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی و واحدهای مرتبط درون و برون سازمانی از دیگر برنامه های سازمان تامین اجتماعی است.
برنامههای توسعهای و تحولآفرین در هر سازمان یا صندوق بیمهگری میتواند مسیر روشنی برای آن صندوق بیمهای ترسیم کرده و از طرفی دیگر ارائه خدمات باکیفیتتر و مطلوبتر به جامعه تحت پوشش اجرایی شود، حال سازمان تأمین اجتماعی در اقدامات توسعهمحور خود ۲۰ طرح تحولی طراحی کرده و در روزشمار هفته تأمین اجتماعی به موضوع تأمین اجتماعی؛ اجرای طرحهای بیستگانه برای توسعه و تحول پرداخته است.
گفته می شود، حدود ۳.۵ میلیون راننده فعال تاکسی اینترنتی در کشور وجود دارد که بیشتر از تعداد راننندگان تاکسی «اوبر» در جهان گزارش شده است. بی تردید همه 3.5 میلیون نفر راننده تاکسی اینترنتی در ایران به طور حرفه ای و تمام وقت دراین کار اشتغال ندارند و بخش قابل توجهی از آنها به عنوان شغل های دوم یا سوم به این کار مبادرت می کنند و از همین رو است که شرکت های تاکسی اینترتی از اعطای حقوق اجتماعی این دسته از رانندگان از جمله حق برخورداری از «بیمه تامین اجتماعی» طفره می روند. در این حال، حقوق مادی رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی نادیده گرفته می شود، حال آن که این دسته از رانندگان نیز مانند سایر شاغلان به عنوان شهروندان کشور دارای حقوق شهروندی از جمله برخورداری از پوشش بیمه ای و درمانی هستند. در چنین شرایطی چگونه می توان حقوق اجتماعی و بیمه ای رانندگان تمام وقت تاکسی های اینترنتی را به آنها اعطا کرد؟