
بازشناسی برنامه ریزی دولتی برای رفاه
سیاست اجتماعی موضوعی است که به طرز فراگیری زندگی کنشگران اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده است و آنها همواره در معرض سیاست های اجتماعی گوناگون قرار دارند.
سیاست اجتماعی موضوعی است که به طرز فراگیری زندگی کنشگران اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده است و آنها همواره در معرض سیاست های اجتماعی گوناگون قرار دارند.
تامین 24/ بازتاب این موضوع را می توان در پژوهش های پیرامون سیاست اجتماعی که به منشأ، دلایل و پیامدهای این موضوع می پردازند، پیگیری کرد. سیاست اجتماعی حوزه ای مهم و تا حدودی دست نخورده برای مطالعه پژوهشگران علوم اجتماعی است و دقت نظر در انتخاب موضوعات و موشکافی آنها، در صورت دسترسی آسان و روزآمد به اطلاعات و داده ها، می تواند ادبیات نظری و تجربی این حوزه را در ایران پربار سازد. افزون بر این، پژوهش ها در این حوزه باید بتوانند بر عملکرد و جهت گیری دولت ها در حل مسائل اجتماعی تأثیر بگذارند.
از سوی دیگر، امروزه رفاه و تامین اجتماعی از جمله شاخصه های مهمی در نظر گرفته می شوند که با تکیه بر آن می توان کیفیت عادلانه بودن جوامع را مورد سنجش قرار داد، همچنین این موضوع به مثابه سازوکارهای نوینی محسوب می شود که با گسترش و تعمیق آن در تمام لایه های اجتماعی، می توان به هدف برقراری عدالت اجتماعی نزدیک شد. بر این اساس، در جهان امروز، بدون تکیه بر رویه های نهادینه شده و تعمیم یافته دستیابی به رفاه و تامین اجتماعی، نمی توان جامعه ای باثبات، شاداب و خلاق ساخت.
به گزارش تامین ۲۴، از جمله پژوهش های ارزشمند این حوزه که طی سال های اخیر در ایران انجام و در دسترس عموم علاقه مندان قرار گرفته است کتابی است با عنوان «رفاه اجتماعی در ایران معاصر» که توسط دکتر محمدعلی اکبری، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تالیف و موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی نیز آن را چاپ و منتشر کرده است.
«رفاه اجتماعی در ایران معاصر» با عنایت به اهمیت و جایگاه مسایل این حوزه، درصدد بازشناسی برنامه ریزی دولتی برای نیل به آرمان رفاه و تامین اجتماعی ایرانیان، طی سال های 1285 تا 1380 هجری شمسی است. مطالب کتاب بر اسناد و مدارک دست اول تهیه شده و کوشش فراوانی به عمل آمده است تا تصویری مستند از وضعیت برنامه ریزی دولتی در بخش رفاه و تامین اجتماعی ارائه شود، به علاوه، برای اینکه مستندسازی تاریخی برای برنامه ریزان و محققان کنونی نیز قابل استفاده باشد، الگوی رایج شکلی در شناخت نظام برنامه ریزی و مدیریت، به عنوان الگوی توصیفی، نیز مبنای کار توصیفی گرفته شده است.
مساله اصلی مطرح شده در این کتاب شناخت مبانی، نهادها، رویه ها، و ویژگی های تصمیم گیری و برنامه ریزی دولتی در حوزه رفاه و تامین اجتماعی ایران است. شناخت فرآیندهای اصلی تصمیم گیری و برنامه ریزی، شناخت روند تاریخی تاسیس نهادها و رویه های اجرایی به منظور تصدی گری دولت؛ شناخت ابعاد و ویژگی های تصمیمات و برنامه های دولت؛ شناخت رویه ها و ساز و کارهای نظارت و ارزشیابی، شناخت رویه های و میزان تخصیص منابع مالی از اهداف این کتاب عنوان شده اند.
دکتر محمدعلی اکبری پژوهشگر و مولف کتاب رفاه اجتماعی در ایران معاصر و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، رفاه اجتماعی در ایران را در سه دوره تاریخی بررسی کرده است. مطالب کتاب بر اسناد و مدارک دست اول تهیه شده و کوشش فراوانی به عمل آمده است تا تصویری مستند از وضعیت برنامه ریزی دولتی در بخش رفاه و تامین اجتماعی ارائه شود، به علاوه، برای اینکه مستندسازی تاریخی برای برنامه ریزان و محققان کنونی نیز قابل استفاده باشد، الگوی رایج شکلی در شناخت نظام برنامه ریزی و مدیریت، به عنوان الگوی توصیفی، نیز مبنای کار توصیفی گرفته شده است.
دکتر محمدعلی اکبری، دانشیار رشته تاریخ دانشگاه شهید بهشتی فارغ التحصیل کارشناسی در رشته تاریخ دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۶۷، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته تاریخ ایران اسلامی از دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۲ با عنوان رساله «تحول ساختار قدرت سیاسی در ایران از مشروطه تا استقرار سلطنت پهلوی» با راهنمایی دکتر منصوره اتحادیه و فارغ التحصیل دکترای تاریخ ایران اسلامی از دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۷۸ با عنوان رساله «دولت و هویت اجتماعی در ایران معاصر» با راهنمایی دکتر حسین بشیریه است. وی مولف کتابهای درآمدی بر تاریخ برنامه ریزی فرهنگی در ایران معاصر (دفتر پژوهش های فرهنگی، تهران، ۱۳۹۳) و کتاب پیشگامان اندیشه جدید در ایران، عصر روشنگری ایرانی، (موسسه تحقیقات و توسعه علوم انسانی، تهران) و مقالات علمی متعدد است.
مشخصات کتاب:
عنوان: رفاه اجتماعی در ایران معاصر
ناشر: موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی
پدیدآوران: محمدعلی اکبری
موضوع: خدمات اجتماعی - ایران, رفاه اجتماعی - ایران, تامین اجتماعی - ایران
تعداد صفحه: 488
قطع: وزیری
نوع جلد: شومیز
تاریخ نشر: 95/06/08
نوبت چاپ: 1
محل نشر: تهران
شمارگان: 1100
رده دیویی: 361.60955
زبان کتاب: فارسی