بارش شدید باران در استانهای شمالغربی کشور باعث وقوع سیل شد، سیلی که چندین کشته و مصدوم و حتی مفقود داشت و ٥ استان کشور را از جمله آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، اردبیل و زنجان را تحت تاثیر قرار داد.
تامین ۲۴/ بنابر اعلام مسوولان، بیشترین خسارات جانی مربوط به دو بخش آذرشهر و چنار از توابع عجبشیر آذربایجان شرقی بوده است. تعداد مصدومین و کشته شدهها در حال افزایش است. بر اساس گفتههای رییس سازمان مدیریت بحران کشور، شمار قربانیان سیل شمالغرب کشور به ٤١ نفر رسید و همچنان هفت نفر مفقودند.
اسماعیل نجار در این خصوص به ایسنا گفته است: در استان آذربایجان شرقی در شهرستان آذرشهر حدود ٢٣ نفر از مردمی که زیر یک پل برای تفریح حضور داشتند، به علت سیل مفقود شدند که تاکنون جسد ١٦ تن کشف شده است، ۲۰ نفر نیز در روستای چنار عجبشیر دچار حادثه شدند که جسد ۱۸ نفر کشف شده است که با این حساب در حال حاضر شش نفر در آذرشهر و دو نفر در عجب شیر مفقود هستند که جستوجو برای یافتنشان ادامه دارد. تعداد مفقودیها در حال حاضر ٧ نفر اعلام شده است. رییس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه یک نوجوان نیز در شهرستان اشنویه آذربایجانغربی جان خود را از دست داد، گفت: یک تن نیز در یکی از روستاهای تابع بانه به دلیل جاری شدن سیل جان خود را از دست داده و ٤ نفر نیز در پی رانش زمین در پارک کوثر سقز در استان کردستان جان خود را از دست دادند که در مجموع شمار جان باختگان به ٤١ نفر میرسد. وی با اشاره به جانباختگان روستای عجبشیر اظهار کرد: ٧ نفر از جان باختگان این حادثه اعضای یک خانواده شامل پدر، مادر، چهار فرزند و یک عروس خانواده بودند که به دلیل قرار گرفتن منزلشان در مجاورت رودخانه جان خود را از دست دادند و از این خانواده تنها یک نوجوان باقی مانده است.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور که برای بازدید از مناطق حادثه دیده به تبریز سفر کرده، گفت: در آذرشهر، پلی قرار دارد که هنگام سیل تعدادی از خودروها روی آن قرار داشته و با وجود هشدارها، تعدادی از این خودروها حاضر به خارج شدن از آن نبودند. پیش بینیهای لازم از این حادثه انجام شده و اخطارها اعلام شده بود، متاسفانه برخی از افراد که مفقود شده یا جان خود را از دست دادهاند، در حال تصویربرداری سیلاب و حتی برخی در حال گرفتن عکس سلفی بودند که دچار حادثه شدند. بارشها در تبریز نیز شدید بوده، اما موردی از فوت و مفقودی در آن اعلام نشد. خسارات به تاسیسات زیربنایی وارد شده است. بنا به گفته مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان شرقی، بیشترین خسارات تاکنون به بخش راه، پلها و واحدهای مسکونی که در حریم بستر رودخانه ساخته شده بودند، وارد شده است.
چنار، بیدفاع در برابر سیل
ساعت ٧ غروب جمعه، باران سیلآسایی که بیوقفه بر سر اهالی چنار میبارید، کارش را کرد و سیل، چنار؛ روستایی در دامنه کوه و از توابع عجبشیرِ آذربایجان شرقی را برد. کشتههای سیل در این بخش ١٨ نفرند و هنوز ٢ مفقود که کودک هستند، باقی ماندهاند که اجسادشان پیدا نشده است. امدادگران هلال احمر، سپاه و ارتش در روستاهای سیلزدهاند تا بیخانمانها را راهی مسجد و امامزاده کنند، اجساد را پیدا و به سیلزدگان امدادرسانی کنند.
روستای چنار شاید در بین بخشهای سیلزده در آذربایجان شرقی، یکی از خسارتدیدهترین بخشها باشد. خانههایی که از بین رفتند و مردمی که بیخانمان شدند و شب را در مسجد و امامزاده میگذرانند، این شرح حال دو روز گذشته ساکنان چنار است. مرد جوانی که اهل چنار است و ٧ نفر از اقوامش در سیل جان خود را از دست داده، در گفتوگو با «اعتماد»، از خانههای خسارت دیده و آدمهای کشتهشده میگوید: ٧ نفر از خانواده پسرداییام یکجا کشته شدهاند، تنها یک نفر از خانواده ٨ نفریشان به جا مانده. خانواده ٤ نفری اقوام برادرزنم از بین رفتهاند، در بین مفقودیها دو کودک هستند که هنوز پیدا نشدهاند. همه در خانههایشان نشسته بودند، ساعت ٧ شب بود، کسی خبر از سیل نداشت. آب آمد و خانههایشان را خراب کرد و آدمهای توی خانهها را هم با خود برد.
جنازهها را بردند عجیبشیر، قرار استفردا دفنشان کنیم. این مرد جوان که کشاورز است، در ادامه میگوید: من سرِ زمین کشاورزی میکنم؛ گندم، جو، نخود. باغ سیب هم داریم. همهچیزمان را سیل برد. زمینها زیر آب رفتند، سیبهایم خراب شد. حدود ٢٠ خانه هم در چنار از بین رفتند، بعضی از خسارتدیدگان راهی خانههای اقوامشان شدهاند و بقیه به مسجد و امامزاده رفتهاند. بعضی از اقوام ما هم که خانهشان را از دست دادند، به خانه ما آمدند. چون خانه ما پای کوه است و آسیبی ندیده. خانههایی که پایین روستا بوده، بیشتر از بین رفتند. اینجاها سیل خیلی عجیب نیست، اما اینبار غافلگیر شدیم. عجبشیر، اما به اندازه روستاهای اطرافش خسارت ندیده است. خانمی ٤٠ ساله که فرهنگی است، در گفتوگو با «اعتماد» میگوید: در شهر خبری از آبگرفتگی و سیلاب نیست. باران شدید بود، اما در شهر خسارت زیادی نزد. بیشتر جسدهایی که پیدا شد مربوط به روستاهای بالا بود، دیشب هم جلوی بیمارستان عجبشیر شلوغ بود، دایم از اطراف مصدوم میآوردند. شنیدیم ١٨ جسد پیدا شده. روستاهای خانیان، چنار، حوری، مهماندار، شی شوان روستاهای اطراف ما هستند که بیشتر خسارت دیدهاند. او از طغیان رودخانه کنار شهر میگوید: رودخانهای که در کنار عجبشیر است و از کمربندی رد میشود، طغیان کردهبود و آبش گلآلود بود. از سر کار که برمیگشتیم دیدیم امدادگران کنار رودخانه ایستادهاند تا اگر جسدی را دیدند از آب بگیرند. میگویند مفقودان و کشتهها بیشتر از کسانی بودند که لب آب ایستاده بودند و سیل را نگاه میکردند.
مرد میانسالی که بازنشسته آموزشوپرورش است هم از میزان خسارت زیادی که به روستاها وارد آمده میگوید: در شهر کشته نداشتیم، اما ما دیدیم آدمها، دامها و وسایل خانهها روی آب میرفتند، اما سرعت آب آنقدر زیاد بود که نمیشد گرفتشان. هلیکوپتر ارتش آمده، در حال امدادرسانیاند. خانهها و مغازهها خراب شده، پر از آب شدهاند. روستای خانیان فقط ٢، ٣ کیلومتر با عجبشیر فاصله دارد، خانههایش مثل شهر است بیشترشان بتنی است و کمتر خسارت دیدهاند، اما چنار حالت روستایی دارد و خانههایش سستتر است. سال ٥٨ به عنوان معلم یک سال در چنار تدریس کردهام. ٢٠، ٢٥ کیلومتر با عجبشیر فاصله دارد، در دامنه کوه هم هست، همین باعث میشود که خسارتهایش بیشتر باشد. در واقع میشود گفت آخرین روستای این مسیر است. بیشترین خسارت را دیده.
او با تایید تماشاچیانی که کشته شدند گفت: روز جمعه بود، مردم در روز تعطیل معمولا کنار رودخانه میروند، در ویدیوهایی که پخش شد دیدیم که ٧ ماشین کنار رودخانه باهم در آب رفتند.
دستور روحانی برای اعزام هیات به سیلزدگان
در پی وقوع سیل و متاثر شدن ٥ استان، رییسجمهور هیاتی را به ریاست وزیر نیرو مامور کرد که با حضور و سرکشی در استانهای آذربایجان غربی و شرقی و همچنین اردبیل، به روند امدادرسانی به سیلزدگان رسیدگی و اقدامات انجام شده را گزارش دهند. حسن روحانی همچنین ضرورت بسیج همه امکانات برای امدادرسانی به سیلزدگان و رسیدگی فوری به وضع آسیبدیدگان و مصدومان را مورد تاکید قرار داده است. معاونان وزارتخانههای کشور، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جمعیت هلال احمر از اعضای هیات اعزامی به سرپرستی وزیر نیرو هستند. همچنین اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهور نیز در تماس تلفنی با استانداران مناطق یاد شده در جریان ابعاد خسارات جانی و مالی ناشی از سیل و همچنین روند اقدامات امدادی و کمکرسانی قرار گرفت.
نماینده ولی فقیه در آذربایجانشرقی، در پیامی با بازماندگان و سانحهدیدگان، مردم شهرستانهای عجبشیر و آذرشهر ابراز همدردی کرد و روز یکشنبه را به احترام سومین روز از دست رفتگان این استان عزای عمومی اعلام کرد. در ادامه وقوع سیل در آذربایجان غربی، برخی روستاها تخلیه شدند و مدارس در برخی مناطق تعطیل شدند. همچنین فرماندار ارومیه در جلسه ستاد بحران گفت: دستور تخلیه تعدادی از روستاهای در معرض سیل ارومیه صادر شد.
فرماندار ارومیه نیز از وضعیت خسارت به روستاهای سیلزده این شهرستان خبر داد و گفت: بهعلت طغیان رودخانه باراندوز در ٧ روستای اطراف آن برخی منازل آسیب دیدند و آبگرفتگی معابر را شاهد بودیم. در این منطقه سه فقره پل دچار آسیب جدی شدند، همچنین محور راژان به زیوه مسدود است که با استقرار اکیپ راهداری پیشبینی میشود تا ٢٤ ساعت آینده بازسازی شود. همچنین آبگرفتگی در طول مسیر و خسارتها به زمینهای زراعی را شاهد هستیم، اما خوشبختانه تلفات جانی نداشتیم. همچنین سیل و مسدود شدن محورهای مواصلاتی برخی از مدارس آذربایجان غربی را تعطیل کرد. این در حالی است که مدارس آذربایجانشرقی شنبه تعطیل نبودهاند.
هشدار توفان تندری
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی نسبت به وقوع بارشهای شدید موقت، وقوع صاعقه و توفان تندری که منجر به سیلاب میشود، هشدار داد. احد وظیفه وضعیت جوی کشور طی روزهای آینده را تشریح کرد و به ایسنا گفت: در حال حاضر تصاویر ماهواره هواشناسی بیانگر پوشش ابرهای جوششی در استانهای غربی کشور است، تصاویر رادار هواشناسی و گزارشهای ایستگاههای هواشناسی بیانگر بارش باران در برخی استانهای غرب کشور در ایلام و کرمانشاه و دامنههای جنوبی البرز در استان قزوین است. به گفته وظیفه، انتظار میرود تداوم جریانهای گرم و مرطوب سبب بارشهای رگباری توام با رعد و برق و باد شدید موقت شود این وضعیت نیز احتمالا موجب آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن رودخانهها و مسیلها در کرمانشاه، نیمه جنوبی کردستان، ایلام، لرستان، شمال خوزستان، نیمه جنوبی همدان، مرکزی، شرق گیلان، غرب مازندران و دامنههای البرز در استانهای قزوین، البرز و تهران میشود. مهمترین مخاطره اینگونه سامانههای همرفتی بارشهای شدید موقت، وقوع صاعقه و تندباد شدید موقت (توفان تندری) است که میتواند منجر به سیلاب و شکستن درختان شود.
استاندار آذربایجان شرقی :
هشدار دادهبودیم، مردم جدی نگرفتند
بنا به گفته استاندار آذربایجان شرقی، بارندگی شدید و وقوع سیل در آذربایجان شرقی پیشبینی شدهبود. اسماعیل جبارزاده به «اعتماد» میگوید: پیشبینی وقوع سیل در این استان شدهبود و هشدارها به مردم اعلام شده بود. اگر اعلام نشدهبود که میزان خسارات آن خیلی بیشتر میشد. اما با وجود اینکه اعلام کردیم، مردم در آذرشهر برای تماشای سیل کنار رودخانه بودند و اقدام به عکس گرفتن کردهبودند. ١٨ نفر با ٧ خودرو در کنار رودخانه با موج دوم سیل که بزرگتر بود، با سیل رفتند. با اینکه تذکرات اعلام شدهبود، اما آن را جدی نگرفتند. حتی نیروی انتظامی به آنها تذکر دادهبود اما آنها به عکس گرفتن و تماشا کردن ادامه دادند. از ٧ ماشینی که سیل آنها را با خود برده، ٥ تا پیدا شدند و به دلیل غلظت بالای گل و لای، هنوز موفق نشدیم ٢ ماشین را پیدا کنیم. او با اشاره به خسارت بالا در چنار نیز گفت: کل بارندگی و سیل چنار در ١٠ دقیقه بود، بارندگی هم که میشود مردم به خانههایشان پناه میبرند.
بیشتر خانههایی که خراب شده هم در حاشیه رودخانه بوده. ٤٠ سال است در این منطقه سیلی به این عظمت نداشتیم، مردم آنجا هم فکر نمیکردند سیل بیاید لذا خانههایشان را در حاشیه رودخانه ساختند. خودشان میگویند باورمان نمیشود سیل به این بزرگی در مدت کوتاهی خرابی به بارآورد. او در ادامه میگوید: امدادگران همچنان در جستوجوی مفقودان هستند، از رودخانهای که در آن افتادند تا دریاچه ارومیه را تجسس میکنند تا اجساد مفقود را پیدا کنند. به گفته جبارزاده، در مجموع ٥ روستای عجبشیر، ٣٠ خانه تخریب شده است که امدادگران در روستا امکانات برپایی چادر را فراهم کردهاند اما فرهنگ روستایی اجازه نمیدهد کسی در چادر زندگی کند، مردم اقوامشان را در خانههایشان جا دادهاند. براساس پیشبینی استاندار آذربایجان شرقی، هوای این استان در یکشنبه بارانی است اما شدت و حجم باران، در حدی نیست که منجر به سیل مجدد شود.