یک کارشناس حوزه رفاه اجتماعی گفت: با توجه به اظهارنظر کارشناسان حوزه های اجتماعی می توان به این نتیجه رسید که اتخاذ سیاست های اقتصادی طی دهه های اخیر منجر به گسترش طبقه متوسط جامعه نشده و در واقع طبقه متوسط زدایی در حال انجام است .
تامین۲۴/ مهدی صیادی افزود: برخی از نظریات اجتماعی قائل بر این هستند که با گسترش طبقه متوسط رفاه ایجاد می شود و مشارکت اجتماعی افزایش پیدا می کند، ولی سیاست ها در کشور در راستای گسترش این طبقه نیست .
وی تصریح کرد: در مباحث مطرح شده در علوم اجتماعی پایگاه تحلیلی و نوع نگاه به مباحث مورد نظر نقش تعیین کننده ای دارد .
صیادی با اشاره به اینکه رییس سازمان امور مالیاتی کشور چندی پیش 90 درصد جامعه ایران را در تقسیم بندی طبقه متوسط قرار داد، اضافه کرد: در مباحث برنامه ریزی حوزه های اجتماعی و رفاه با موضوعات بسیار حساسی مواجه هستیم که اقتصاد، فرهنگ اجتماعی، سیاست، فشارها و بحران های خارجی و برخی موارد دیگر بر آنها اثرگذار است و در حقیقت حوزه های بینابینی حساسی است که ممکن است با یک مداخله نادرست به نتایج غلطی دست پیدا کنیم .
این کارشناس برنامه ریزی رفاه در گفتگو با تامین24 گفت: بر مبنای قشربندی اجتماعی، تقسیماتی صورت می گیرد و افراد بر پایه شغل و ثروت در جامعه طبقه بندی می شوند و اگر به این نگاه قائل باشیم،باید طبقه متوسط جامعه را در این طبقه بندی تفکیک کنیم .
مهدی صیادی اظهار کرد: حال سوالی که مطرح می شود این است که آیا نظام حمایتی و بیمه ای به عنوان دو پایه اصلی نظام تامین اجتماعی و رفاه اجتماعی توانسته است به حفظ جایگاه اقشار متوسط جامعه کمک کنند؟ و آیا سیاست های اقتصادی به گسترش اشتغال منجر شده است؟ اگر از این دیدگاه به موضوع گسترش طبقه متوسط و رشد اقتصادی نگاه شود، بهتر می توان نقش این گستردگی را در جامعه نشان داد .
وی گفت: در حال حاضر بدنه طبقه متوسط در حال ریزش به طبقات پایین تر است و برخی دلایل آن تغییر شکل بندی های اقتصادی جامعه است و این موضوع مطرح است که سیاست های بالا دستی اقتصادی معمولا این شرایط را ایجاد نمی کند که افراد به دامنه طبقه متوسط بپیوندند .
معنای قبض و بسط طبقه متوسط
وی ادامه داد: اگر افرادی از دامنه طبقه متوسط خارج شوند، بر مسئولیت نهادهای حمایتی که اغلب توسط دولت اداره می شوند، افزوده می شود و این سازمان ها باید پوشش حمایتی گسترده تری را ارائه کنند و به عبارت دیگر هزینه های دولت افزایش می یابد. اما با گسترش طبقه متوسط، افراد بیشتری از جمعیت کشور در سرنوشت اقتصادی خود از طریق بیمه پردازی به سازمان های بیمه گر اجتماعی مشارکت خواهند کرد. در حال حاضر تنها صندوقی که به لحاظ ساختاری دارای سلامت است و می تواند به ارائه خدمات به اقشار تحت پوشش خود بپردازد و سازمان تامین اجتماعی است .
صیادی افزود: نهادهای مختلف کشور در حاکمیت و نهادهای اجرایی باید به یک جمع بندی برسند که در مجموع منجر به گسترش طبقه متوسط جامعه شود و از تصویب و اجرای قوانین ناکارآمد در این حوزه پرهیز شود .
تامین ۲۴سیاست های اقتصادی و تاثیرات اجتماعیطبقه بندی جامعهگسترش طبقه متوسطمهدی صیادی