بسیاری از فعالیتهای روزمره ما برچسبهای سنی ویژه خود را گرفتهاند. این برچسبگذاریها صرفنظر از زمینههای اجتماعی و میزان درستی یا مقبولیتی که در بین مردم دارند، بهتدریج فضایی را ایجاد کردهاند که مانع استفاده از توان و دانش افراد خارج از این برچسب میشود.
تامین۲۴/ کارهای خلاقانه و بهویژه شروع کسبوکارها یکی از مهمترین مواردی است که همواره به صورت پیشفرض بر اساس برچسبهای سنی مورد قضاوت قرار میگیرند.
بسیاری از ما برای انجام کارهایی حتی ساده، همچون نحوه پوشیدن لباس، با برچسبهای مختلف سنی مواجه شده و میشویم. اینکه فلان رنگ برای این یا آن گروه سنی مناسب یا نامناسب است، اینکه فلان گروه سنی قادر به مشارکت در یک فعالیت اقتصادی نیست، اینکه یک گروه سنی همواره برای گروهی از فعالیتها مناسب است و... مواردی است که نشان میدهد گروهی از افراد بدون داشتن فرصت آزمودن خود و تواناییهایشان از مشارکت در بسیاری فعالیتها بر اساس قوانینی نانوشته منع میشوند. بر همین سیاق است که مثلا کارآفرینی و شروع کسبوکارهای خلاق را نمیتوان منحصر به گروههای سنی خاص مثلا جوانان یا مسنترها دانست.
از طرفی فضای مباحث کارآفرینی بهویژه آنگاه که مفاهیم و روشهای جدید در این حوزه مطرح میشود، چهرهای بسیار جوان به خود میگیرد. در سالهای اخیر روشهای بسیار جدید و کارآمدی در این حوزه مطرح شده که با استقبال انبوه علاقهمندان مواجه شده است. در این میان جوانان به دلیل ماهیت سنی و تواناییهای خود و اینکه دلبستگی به روشهای آزمودهشده قبلی ندارند با سرعت بیشتری به این روشها گرایش پیدا کرده و خود را با آنها تطبیق دادهاند. این در حالی است که عموم روشهای جدید مبتنی بر استفاده از ابزار و امکانات مدرن و مبتنی بر فناوریهای روز است. این ویژگیها باعث شده در نگاه نخست فضای کارآفرینی بیشازپیش جوان و محدود به افرادی در محدوده سنی پایینتر تعریف شود. این در حالی است که مدارس کارآفرینی و طرحهای آموزشی متنوعی که در آنها اجرا میشود نیز به گونهای هستند که گویا جوانان تنها بازیگران مجاز برای حضور در این عرصه هستند.
گروه بزرگی از افراد مجرب با تحصیلات قابلاعتنا و تجارب فراوان که حاصل سالها فعالیت در عرصههای مختلف کسبوکار است نیز باید بهعنوان بازیگران عرصه کارآفرینی در دوران حاضر مورد توجه قرار بگیرند. تجارب موفقیتها و شکستهای آنان سرمایههای ارزشمندی است که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. چشمپوشی از این تجارب بهمنزله نادیده گرفتن اصل منطقی پرهیز از تکرار خطاست. تاریخ موفقیت و پیشرفت بشری مجموعه بزرگی از فعالیتهای روبهرشد است که هر گام را بر پایه دانش و تجارب پیشینیان استوار کرده و خود به مبنای قابلتکیهای برای آیندگان بدل شده است؛ بیتوجهی به لزوم پیروی از این روند آزمودهشده و کارآمد در هیچ زمانی مفید نبوده و نیست. نصب برچسب نداشتن تناسب سنی افراد میانسال و کارآزموده با فضای عمومی کارآفرینی معاصر به منزله خارج کردن این افراد کارآمد از چرخه ارزآفرینی برای جامعه است.
به بیان دیگر، فعالیتهای کارآفرینی گرچه چهرهای جوان و امروزی به خود گرفتهاند اما همچنان نیازمند برخورداری از تجربیات ارزشمند افراد میانسال هستند. اساسا نصب برچسب تعلق به محدوده سنی خاص به معنای محروم ساختن خود از تواناییها و داشتههای ارزشمندی است که دستیابی به آنها از مجاری دیگر از هر جهت پرهزینه است. وقتی میتوان در یک فضا، یا طرح مشترک کاری از انرژی جوانان فعال و مجهز به دانش روز بهره برد، نباید با نصب برچسب بیتجربه و نداشتن سن کافی آنها را از چرخه فعالیت خارج کرد. زمانی که میتوان افراد مجرب و کارآزموده را در گروه برنامهریزی، اجرا، یا مشاوره یک طرح با خود همراه کرد، نباید با نصب برچسب سالخورده و... خود را از دانش و تجربه ارزشمند آنها محروم ساخت.
امروز به همان اندازه که افراد مسن نیازمند فراگیری از جوانان و همراهی با آنان برای سازگار کردن خود با دانش و یافتههای جدید یا فناوریهای روز هستند، جوانترها نیز محتاج ایجاد فضای مناسب برای بهرهبرداری از دانش و تجارب عملی مسنترها هستند. به نظر میرسد همه بازیگران عرصه کارآفرینی باید به این نکته توجه ویژه داشته باشند که نهتنها خود را از آفت نصب برچسبهای سنی برهانند بلکه فضای عمومی ارتباطات خود را نیز درگیر چنین محدودیتهایی نسازند. موسسات درگیر با کسبوکارهای جدید، برگزارکنندگان رویدادها و آموزشهای کارآفرینی، و شرکتکنندگان باید توجه داشته باشند که باتجربهها را نهفقط برای سخنرانی بلکه برای درگیری و مشارکت واقعی در طرحها جلب کنند، در حالی که جوانان نیز میتوانند و باید حضور در همه سطوح اجرایی و مدیریت ارشد کسبوکارها در کنار افراد باتجربه را فرا بگیرند و تجربه کنند.