تامین ۲۴/ دیروز شاخص کل نیز این دو پارگی را به نمایش گذاشت. در حالی که شاخص کل به مدد نمادهایی نظیر پتروشیمی جم، سرمایهگذاری غدیر و پالایشگاههای بندرعباس و اصفهان با رشد 40واحدی معادل 05/ 0 درصد مواجه شد اما شاخص کل هموزن تن به افت یک درصدی داد.
در این شرایط معاملهگران در انتظار تحولات آتی بازار نشستهاند. جایی که ورود نقدینگی یا تحولات بازار جهانی بتواند برای بازار شرایط مثبتی را رقم بزند. در بازار دیروز معاملهگران در ابتدا شاهد توقف نمادهای تولیدکننده سرب و روی بودند. نمادهای توسعه معادن روی، کالسیمین و ملی سرب و روی در ابتدای بازار و باما در میانه بازار متوقف شدند. این توقفها با رشتهای از گزارشهای مثبت همراه شد. توسعه معادن روی با 20درصد تعدیل مثبت، سود هر سهم خود را از 152ریال به 182ریال افزایش داد. شرکت کالسیمین نیز تعدیل 49درصدی را گزارش کرد (از 232ریال به 340ریال). فرآوری مواد معدنی، افزایش 78درصدی سود هر سهم (450ریال به 780ریال) و ملی سرب و روی نیز افزایش 50درصدی سود هر سهم را گزارش کردند.
در بازار دیروز در تحولات کلان نرخ دلار در برابر ریال با وجود مهار اولیه با رشد مواجه شد و تا لحظه تدوین این گزارش به 3هزار و 850تومان رسید. در این شرایط شرکتهای دارای صادرات وضعیت بهتری پیدا میکنند. در بازار دیروز در گروه ساختمانی صندوق گنجینه آرمانشهر وابسته به بانک شهر بلوک 065/ 4 درصدی سهام غیرمدیریتی «سمگا» را به قیمت پایه هر سهم 4057 ریال روانه میز فروش فرابورس کرد که بدون رقابت از سوی خریدار حقوقی معامله شد. در گروه بیمهای دیروز همزمان بابرگزاری همایشی در مورد صنعت بیمه رئیس کل بیمه مرکزی گفت: تعیین سرمایه 250 میلیارد تومانی برای شرکتها در مدت 4 سال سنگین بود، به همین دلیل تعدیل افزایش سرمایه شرکتهای بیمه را پیشنهاد دادهایم.
عبدالناصر همتی در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد آمار شرکتهای دارای رتبه 3 صنعت بیمه افزایش یافته است، گفت: بر اساس آمار سال 94، پانزده شرکت موفق به کسب رتبه یک و 7 شرکت رتبه 2 شدند و در واقع 22 شرکت مهم صنعت بیمه دارای رتبه یک و 2 هستند. وی با بیان اینکه رتبه 2 و 3 داشتن به معنی مشکلدار بودن این شرکتها نیست، افزود: این مساله به معنی ریسک بیشتر است و امیدواریم با تذکراتی که به آنها دادهایم و اقداماتی که برای افزایش سرمایه و کاهش برخی بیمهنامههایشان انجام میشود وضعیت متعادل شود.
وی با اشاره به بررسی مجدد موضوع افزایش سرمایه شرکتهای بیمه در دولت گفت: تعیین سرمایه 250 میلیارد تومانی برای شرکتها در مدت 4 سال سنگین بود، به همین دلیل پیشنهاد کردیم که این رقم به 150 میلیارد تومان برای بیمههای مستقیم و 250 میلیارد تومان برای بیمههای اتکایی تا پایان سال 96 کاهش یابد. در صورت موافقت دولت، شرکتهایی که سرمایه لازم را نداشته باشند، ادغام خواهند شد. وی ادامه داد: شرکتهای بیمه طی 5 سال گذشته 3200 میلیارد تومان از محل بیمه شخص ثالث زیان دیدهاند که بخشی از آن به افزایش شدید ارزش ریالی دیه مربوط میشود. همتی بر لزوم هماهنگی و همفکری قوای مجریه و قضائیه در موضوع تعیین نرخ دیه تاکید کرد.
در گروه بانکی دیروز همزمان با سالروز عرضه سهام بانک پارسیان در بورس مدیرعامل این بانک تصریح کرد: ظرفیت بانک پارسیان ظرفیت قابل اتکایی است و امید داریم روز به روز بهتر و گستردهتر شود. این مقام مسوول در ادامه افزود: چالش مربوط به معوقات در شبکه بانکی، چالشی بزرگ است. بالغ بر 40 درصد بانکها بعد از سال 2007 و بحران مالی اروپا با چنین چالشی در شبکه بانکی مواجه بودند. بعد از رفع تحریمها و تغییرات شبکه بانکی ما در حوزه شفافیت و ارائه معوقات کار بزرگی را آغاز و ساختاری بهصورت دقیق تهیه کرد و به نتیجه رساند. بدهکاری پرونده یک هزار میلیاردی بانک در حوزه بازپرسی قوه قضائیه قرار دارد، اما به هر شکل ممکن است در دادگاه توافقات کلی را انجام داده و امیدواریم به زودی به نتیجه برسد. وی درخصوص افزایش سرمایه بانک پارسیان گفت: مجوز مربوط به افزایش سرمایه بانک اخذ شده و فرصت 2 ماههای برای برگزاری مجمع عمومی فوق العاده آن داریم.
در گروه تجهیزات مدیرعامل هپکو با اعلام عرضه ۲۰۰ میلیارد تومانی بلوک ۶۰ درصدی در ماه جاری، از تعیین تکلیف سهامدار عمده این شرکت خبر داد. لطفالله سعیدی در گفتوگو با بورسپرس، درباره آخرین وضعیت شرکت فرابورسی هپکو، اظهار کرد: واقعیت این است که آینده این شرکت به تعیین تکلیف بلوک مدیریتی آن بستگی دارد که با توجه به هماهنگی سهامدار عمده و سازمان خصوصیسازی و قرارداد مربوطه، قرار بود گروه بصیر به نمایندگی از گروه سوئیسی invema نسبت به پرداخت وجوه اقدام کند اما این شرکت تاکنون موفق به پرداخت وجه نشده ولی کماکان در حال پیگیری است. وی ادامه داد: بنابراین طبق جلسه حدود یک ماه پیش مسوولان استان مرکزی و سازمان خصوصیسازی، مقرر شده بلوک 72/ 60 درصدی هپکو به ارزش 200 میلیارد تومان و به قیمت هر سهم 142 تومان تا پایان آذر ماه عرضه شود تا سهامدار عمده جدید با قبول تعهدات، مدیریت این شرکت را عهده دار شود.
این مقام مسوول افزود: در این میان سرمایهگذار خارجی هم پیگیر خرید بلوک فوق از سازمان خصوصیسازی و همچنین کارگزار بوده و اعلام کرده که به دنبال رفع مشکل وجه است. برهمین اساس در صورت نهایی شدن این موضوع، سرمایهگذار خارجی در کنار سایر متقاضیان در مزایده خرید هپکو مشارکت خواهد کرد. به گفته سعیدی با توجه به عزم مسوولان استان مرکزی و سازمان خصوصیسازی، سهامدار جدیدی مدیریت هپکو را به عهده خواهد گرفت تا با توجه به ظرفیتها و داراییهای مناسب هپکو مانند مالکیت 25 درصدی مس طارم (که تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد) و همچنین برنامه فروش بخشی از داراییهای غیرمولد، امکان اصلاح ساختار مالی و کاهش بدهی و هزینهها فراهم شود. وی با تاکید براینکه بر اساس تصمیم اتخاذ شده در اسانداری مرکزی، سهامدار عمده هپکو باید تا پایان آذر شناسایی شود، ادامه داد: سهامداران خرد باید تا روشن شدن افق مثبت هپکو و حضور سهامدار عمده، صبر کرده و اجازه ندهند ارزش سهام هپکو کاهش یابد و با تصمیمگیری درست، از سهام خود حفاظت کنند.
در گروه سیمانی، سیمان ایلام در مورد پیشبینی سود این شرکت توضیح داد.در پی توقف نماد معاملاتی این شرکت سود 15ریالی هر سهم را به 234ریال زیان تغییر داد. این شرکت همچنین در 9ماه 342ریال زیان شناسایی کرده است. در گروه پتروشیمی دیروز مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی اظهار کرد: تا به امروز نشستهایی را با تولیدکنندگان انواع کودهای کشاورزی داشتهایم و بر همین اساس شرکت پتروشیمی شیراز دو نوع کود جدید را از سال آینده به سبد تولید خود اضافه خواهد کرد. وی در توضیح بیشتر این موضوع گفت: کود اوره نیترات آمونیوم و نیترات آمونیوم کلسیم از جمله این دو نوع کود خواهد بود که پتروشیمی شیراز تولید خواهد کرد. در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن ارزش معاملات (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به 301میلیارد تومان و در فرابورس به 174میلیارد تومان بالغ شد.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد / همایون دارابی