تامین 24 / 124 سال پیش در چنین روزی در سال 1271، شیخ زینالعابدین مازندرانی رحلت کرد. شیخ زینالعابدین بارفروشی مازندرانی، عالِمی ربّانی و فقیهی جلیلالقدر بود که از بزرگان امامیهی اوائل قرن چهاردهم هجری به شمار است. ایشان پس از مهاجرت به نجف اشرف، از محضر شیخ حسن ـ از شاگردان صاحب جواهر ـ و سیدُالعلمای مازندرانی بهره برد. وی به حُسنِ تقریر و بیان، در میان همدورههای خود ممتاز بود و از لحاظ علمی استادی کامل به شمار میرفت. شیخ زینالعابدین همچنین مرجع تقلید جمع زیادی از شیعیان هند و عراق و ایران بوده است. از فرزندان وی، شیخ علی ـ صاحب فهرست جواهر ـ و حاج شیخ محمد حسین مجتهد، معروفند. ذخیرهُالمعاد به فارسی که به سؤال و جواب معروف است، از آثار شیخ زینالعابدین مازندرانی است. شیخ زینالعابدین مازندرانی در 23 خرداد 1271 به دیدار معبود شتافت.
80 سال پیش در چنین روزی در سال 1315، قرارداد ساختمان بیمارستان پانصد تختخوابی تهران به امضاء رسید. این قرارداد میان دولت (به نمایندگی از وزارت داخله) و آقای ارنست کَپ معمار آلمانی بسته شد. در مادهی اول این قرارداد آمده است: آقای ارنست کَپِ معمار متقبل میشود که طرحها و نقشهجات ساختمان به علاوهی نقشهجات و صورتهای کلیهی ابنیهی یک بیمارستان بزرگی را که دولت ایران در طهران قصد دارد بنا کند، تهیه نموده و به انجام رساندن ساختمان بیمارستان مزبور را توسط مهندسین و متخصصین خود تأمین نماید. بیمارستان طهران بایستی تقریباً گنجایش 500 تخته خواب داشته و باضافه شامل یک آمفی تئاتر و مؤسسات لازم جهت تکمیل تحصیلات طبی باشد.
36 سال پیش در چنین روزی در سال 1359، فرمان امام خمینی (ره) برای تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی صادر شد. حضرت امام خمینی (ره) به منظور ایجاد تحول در دانشگاههای ایران، در پیامی فرمان تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی را در 23 خرداد 1359 صادر کردند. معظمٌ له در بخشی از پیام خود، از اعضای این ستاد خواستند تا برای برنامهریزی رشتههای مختلف و خط مشی آیندهی دانشگاهها، بر اساس فرهنگ و ارزشهای اسلامی اقدام کنند. هدف اصلی از تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی، بازسازی و دگرگون ساختن نظام آموزش عالی کشور و زدودن مظاهر فرهنگ غرب از چهرهی دانشگاههای ایران بود. اعضای این ستاد، به دستور حضرت امام، از میان کارشناسان و استادان مسلمان در تخصصهای گوناگون برگزیده شدند. حیطهی کار این ستاد ـ که به شورای انقلاب فرهنگی تغییر نام یافته است ـ به تدریج گسترش یافت و ساماندهی امور فرهنگی جامعه را در زمینههای مختلف، بر اساس فرهنگ غنی اسلام بر عهده دارد.
33 سال پیش در چنین روزی در سال 1362، بانوی مجتهده و عالمه، سیده نصرت امین اصفهانی، رحلت کرد. حاجیه خانم سیده نصرت بیگُم امین، معروف به بانوی مجتهدهی اصفهانی، در سال 1265 در اصفهان متولد شد. ایشان از 4 سالگی برای فراگیری قرآن و خواندن و نوشتن راهی مکتب گردید. بانو امین در 20 سالگی به تحصیل زبان عربی و علوم دینی پرداخت و همزمان به فراگیری حکمت و فلسفه مبادرت کرد، تا اینکه در 40 سالگی مرتبت و تسلط علمی ایشان مورد تأیید علما و مراجع تقلید وقت قرار گرفت و به دریافت درجهی اجتهاد و روایت نائل شد. بانو امین از 40 سالگی تا پایان عمر، به مدت بیش از 55 سال، به تألیف کتب، تدریس، پاسخگویی به پرسشهای دینی مردم و ارشاد مشغول بود. از این بانوی مجتهده آثار متعددی بر جای مانده که تفسیر قرآن کریم در 15 جلد، اربعینُالهاشمیه به عربی و معاد یا آخرین سیر شب، از آن جملهاند. سیده نصرت امین در سال 1344 با سرمایهی خود مکتبی به نام فاطمه (س) و نیز دبیرستانی دخترانه تأسیس کرد و در آن به پرورش تعداد زیادی از دختران مسلمان با روش دینی همت گماشت. نَسَبِ بانو سیده نصرت مجتهده امین، با سی واسطه، به امیرُالمؤمنین علی (ع) میرسد. بانو سیده نصرت امین در 23 خرداد 1362 در 97 سالگی در اصفهان بدرود زندگی گفت و در همان جا به خاک سپرده شد.
28 سال پیش در چنین روزی در سال 1367، عملیات بیتالمقدس 7 در جبهههای جنگ تحمیلی آغاز شد. عملیات بیتالمقدس 7، با رمز مبارک یا ابا عبداللهالحسین (ع) در 23 خرداد 1367، با هدف انهدام نیروهای دشمن بعثی، در جبههی جنوب واقع در شلمچه آغاز گردید. این عملیات تا 25 خرداد همان سال ادامه یافت. عملیات بیتالمقدس 7 در اوضاعی صورت گرفت که از یک سو رژیم بعث عراق با کمک بنگاههای تبلیغاتی وابسته به استکبار جهانی و با کمکهای مستقیم آنان، حملات مذبوحانهای را به چند نقطه از جبهههای جنگ به عمل آورده بود تا از این طریق اعتماد حامیان خود را بیشتر کند. از سوی دیگر، شورای امنیت سازمان ملل نیز با استفاده از همین جوّ مسموم تبلیغاتی، تلاش در مهار کردن حرکتهای نظامی ایران را داشت. نتایج عملیات بیتالمقدس 7، 2300 نفر اسیر و بیش از یازده هزار نفر کشته و زخمی، انهدام 80 دستگاه تانک و نفربر و به غنیمت گرفتن 20 دستگاه از آنها و انهدام 200 دستگاه خودرو سبک بود.
106 سال پیش در چنین روزی در سال 1289: قانون استخدام مورگان شوستر آمریکایی به عنوان خزانهدار کل ایران، از سوی مجلس شورای ملی تصویب شد.
93 سال پیش در چنین روزی در سال 1302: کابینهی دوم میرز احسن خان مشیرالدوله تشکیل شد. این کابینه تا 30 مهر همان سال دوام یافت.
70 سال پیش در چنین روزی در سال 1325: احمد قوام ـ نخستوزیر ـ ناچار شد با رهبران دمکرات آذربایجان پیمانی را به امضا برساند که بر اساس آن، تشکیل یک شورای مدیریت در چهارچوب استان شامل فرمانداری کل، رؤسای ادارات استان و هیأت رئیسهی انجمن استان پیشبینی شده بود.
68 سال پیش در چنین روزی در سال 1327: کابینهی عبدالحسین هژیر تشکیل شد. این کابینه تا 15 آبان همان سال دوام یافت.
41 سال پیش در چنین روزی در سال 1354: یک قرارداد جامع برای رفع اختلافات مرزی ایران و عراق در بغداد به امضای نمایندگان دو کشور رسید.