تامین 24 / 74 سال پیش در چنین روزی در سال 1321، فریدون شهبازیان ـ آهنگساز و اِحیاکنندهی موسیقی پاپ ایران ـ متولد شد. فریدون شهبازیان در 21 خرداد 1321 در تهران به دنیا آمد. یادگیری موسیقی را از 8 سالگی و با ساز ویولن، نزد عطاءالله خادم میثاق آغاز کرد و در 18 سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری درآمد. شهبازیان در سال 1346 رهبر گروه کُر و ارکستر سمفونیک رادیو شد. او فارغالتحصیل دانشکدهی هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. شهبازیان در دههی 1360 آهنگسازی برای فیلم را آغاز کرد. موسیقی متن فیلمهای شیر سنگی، لیلا، عروسِ رومشکان، شام آخر و تنهاییِ باد، از کارهای این آهنگساز نامدار است. بسیاری شهبازیان را پدر موسیقی پاپ ایران بعد از انقلاب میدانند. شهبازیان به همراه استاد علی معلم دامغانی، شورای موسیقی را در رادیو تشکیل داد که وظیفهی نظارت بر موسیقی پاپ را بر عهده داشت. یکی از کارهای ماندگار فریدون شهبازیان آهنگی است که بر روی شعری از فریدون مشیری، با نام جام تهی، در ماهور ساخته است. فریدون شهبازیان ـ آهنگساز و اِحیاکنندهی موسیقی پاپ ایران ـ امروز 74 ساله شد.
53 سال پیش در چنین روزی در سال 1342، اعتصاب سراسری به مناسبت هفتم شهدای 15 خرداد، تهران را فراگرفت. پس از دستگیری امام خمینی (ره) و وقوع قیام 15 خرداد 1342، حوزههای علمیهی عراق و نیز مردم شهرهای ایران، حمایت خود را از امام و تنفر خود را نسبت به مواضع رژیم پهلوی اعلام کردند و خواستار آزادی فوری رهبر نهضت اسلامی ایران شدند. در ادامهی این اعتراضها، اعتصاب سراسری تهران در 21 خرداد 1342 به مناسبت هفتم فاجعهی خونین 15 خرداد، ضربهای بود که رژیم پهلوی را در مقابل عمل انجامشدهی مردم قرار داد. همچنین مهاجرت علما و مراجع قم و مشهد و علمای سرشناس شهرستانها به تهران، موجب شد رژیم، تن به سیاست آرامسازی و تشنجزدایی بزند و در ظاهر با آزاد کردن رهبر نهضت اسلامی ایران، خشمها را فرونشاند.
42 سال پیش در چنین روزی در سال 1353، دکتر محمد خزائلی ـ دانشمند و محقق معاصر ـ درگذشت. محمد خزائلی در سال 1293 در اراک متولد شد. در 4 سالگی به علت ابتلا به بیماری آبله، بیناییاش را از دست داد و با وجود نابینایی مطلق، از پنج سالگی در مدرسهی مخصوص نابینایان به تحصیل پرداخت. او به کمک حافظهی نیرومندش، در امور درسی به سرعت پیشرفت کرد و موفق به گرفتن دو دانشنامهی دکتری در رشتههای حقوق، و حکمت و فلسفه از دانشگاه تهران شد. دکتر خزائلی مؤسسهی فرهنگیای را بنیان گذاشت که در آن استادان نخبه و دانشمندان، تدریس دانشآموزان را بر عهده داشتند. وی مدتی نیز به نمایندگی مجلس شورای ملی رسید، اما پس از آن، از فعالیتهای سیاسی کناره گرفت و به امور فرهنگی پرداخت. دکتر خزائلی گرچه نابینا بود، اما حافظه و هوش سرشار او این کمبود را جبران میکرد. او به زبانهای عربی، فرانسه و انگلیسی تسلط کامل داشت و افزون بر ترجمهی چندین اثر، کتابهای گوناگونی نوشت که از جملهی آنها فلسفهی اسلام، تحقیق در اَعلام قرآن، شرح بوستان و گلستان سعدی است. وی از اعضای کمیتهی اجرایی خاورمیانه در شورای ملی رفاه نابینایان و اتحادیهی بینالمللی نیز بود. دکتر محمد خزائلی در 21 خرداد 1353 در تهران درگذشت.
40 سال پیش در چنین روزی در سال 1355، هادی ساعی ـ قهرمان تکواندوی جهان و المپیک ـ متولد شد. هادی ساعی در 21 خرداد 1355 در چشمه علی شهر ری به دنیا آمد. ساعی تمرین تکواندو را از 7 سالگی آغاز کرد و از ردهی سنی نوجوانان، تا زمان آخرین قهرمانیاش در تیم ملی تکواندوی ایران حضور داشته است. وی برندهی مدال برنز المپیک سیدنی و مدال طلای المپیک آتن در دستهی 68 کیلوگرم و مدال طلای المپیک پکن است. ساعی دارندهی نخستین مدال و مدال طلای ایران در رشتهای غیر از کشتی و وزنهبرداری در المپیک است. هادی ساعی در بسیاری از مسابقات کشوری و جهانی نیز دارای مقام شده است. او روی هم رفته، شش مدال طلا، دو مدال نقره و سه مدال برنز را در مسابقات جهانی از آنِ خود کرده است. هادی ساعی ـ قهرمان تکواندوی جهان و المپیک ـ امروز 40 ساله شد.
98 سال پیش در چنین روزی در سال 1297: نیروهای انگلیس برای دومین بار به رشت و انزلی حمله کردند.
82 سال پیش در چنین روزی در سال 1313: رضا شاه برای دیدار از ترکیه و گفت و گو با کمال آتاتورک رئیس جمهور این کشور، وارد خاک ترکیه شد.
82 سال پیش در چنین روزی در سال 1313: بیمارستان رازی در تهران گشایش یافت.