دکتر مسعود یوسفی
مدیرکل دفتر بازرسی سازمان تامین اجتماعی
تامین ۲۴/ سازمانی با وسعت بیش از ٥ هزار میلیارد تومان در ماه چرخش مالی و با فعالیت در عرصه های خدمات درمانی و بیمه ای و... بی شک باید دارای برنامه ای که بتواند اهدافی راکه در برنامه ریزی مورد توجه و الویت قرار داده است را تأمین نماید. از اینرو نظارت قبل از اجراء و بعد از آن نیز ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. دفتر بازرسی مدیرعامل براساس شرح وظایف در کنار مجموعه های دیگر نظارت تخصصی با سعی وافر بر جلوگیری از موازی کاری با راهبری مدیرعامل محترم سازمان نقش تأثیر گذار خود را در سالی که گذشت با تلاش همه همکاران ستادی و صف به شکل قابل قبولی ارائه نمود که ذیلاً نگاهی گذرا بر عملکردها در بخشهای مختلف می تواند موید این اثرگذاری حداکثری که هدف هر سیستم نظارتی می تواند باشد را اثبات نماید.
نگاهی به آمار عملکرد دفتر بازرسی مدیرعامل در دوره یکساله ١٣٩٥ بیان گر آن است که در این مدت به ٢١ هزار و ٧٩٩ مورد شکایت به صورت تلفنی ، حضوری و مکاتبه ای ،٤ هزار و ٧٠٧ مورد منجر به مکاتبه، ٧٩٠ بار بازدید از واحدهای بیمه و درمان تابعه، ٩١٢ مورد مکاتبه و ارجاع از سوی سیستم سامانه ریاست جمهوری (سامد) ،٥٦٦ مکاتبه ارجاعی از مراجع برون سازمانی ، ٧٤٠ مورد مکاتبه ارجاعی از سوی سازمان بازرسی کل کشور و سامانه مربوطه، ٣٣٩ مورد پیشنهادات ارائه شده به مدیران استانی و ستادی و ٣١٨ مورد ارجاعی از سوی مدیرعامل محترم سازمان را مورد بررسی و رسیدگی قرار داده است که خود گویای عملکرد مطلوب این دفتر در عرصه پاسخگویی به مشتریان داخلی و خارج سازمانی است.
در سال یاد شده توانستیم درکنار اقدامات صورت پذیرفته که بصورت کمی ارائه گردید اقدامات اصلاحی در تمامی حوزه های مأموریتی سازمان از جمله بخش اقتصادی سازمان داشته باشیم که از این رهگذر اقدامات کیفی ذیل بخشی از توان نظارتی و اثرگذاری این حوزه قلمداد می گردد.
١- حل و فصل پروند های مفتوح مانده از سالهای قبل در سازمان بازرسی کل کشور که با تلاش مستمر کلیه موارد مورد اختلاف تا پایان سال ١٣٩٣ مختومه گردید. و این در حالیست که به اذعان کارشناسان سازمان یاد شده بازرسی سازمان تأمین اجتماعی را بعنوان مجموعه ای فعال یاد نموده و در سالی که گذشت بهترین تعامل و همکاری فی مابین شکل گرفت تا آنجا که معاونت فنی و درآمد در جلسه اظهار می دارند رسیدگی و نظارت بازرسی سازمان موجب جلوگیری و عدم حضور مکرر کارشناسان سازمان بازرسی کل کشور برخلاف سالهای قبل بوده که این ناشی از تعامل مثبت و سازنده بازرسی سازمان با سازمان یاد شده می باشد که این موضوع خود هدفی بود که در دستور کار قرار گرفت تا مدیران سازمان در بخش های مختلف بتوانند اهداف سازمانی خود را دنبال نمایند.
٢- تأمل و همکاری درحوزه ادارات کل استانی سازمان چه در بخش خارج از سازمان بانهادهای نظارتی و چه در بخش داخلی سازمان
٣- تأمل مثبت و اثرگذاری با بازرسی نهاد ریاست جمهوری در رسیدگی به شکایات از سازمان در آن نهاد بگونه ای در سال یاد شده بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان در قلمرو پنج سازمان پاسخگو در سطح کشور قرار گرفت.
٤- نظارت و پیگیری موارد مورد مداقه سازمان بازرسی کل کشور در حوزه شستا که برای اولین بار در سال ١٣٩٥ در سازمان محقق گردید.
٥- تعامل سازنده و ا ثر گذار با اداره کل نظارت و ارزشیابی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی
٦- همکاری صمیمانه و مؤثر با دفتر مرکزی حراست سازمان تأمین اجتماعی.
٧- همکاری و همسویی در حل مشکلات نظارت با معاونت های مختلف مدیرعامل سازمان در ستاد با هدف کمک به مدیران سازمان در تحقق اهداف سازمانی و جلوگیری از ایجاد حاشیه های مختلف پر اصطحلاک و وقت گیر برای مدیران.
٨- ارائه گزارشهای مستند از ضعف ها و مشکلات و تخلف های احتمالی از سراسر کشور از طریق جمع آوری اطلاعات دقیق، صحیح و به موقع به مدیرعامل محترم سازمان.
٩- برنامه ریزی و ا جرای بازرسی های ادواری و موردی در سطح استانها و ستاد با هدف نظارت بر برنامه ها واجرای دستورالعمل ها و قوانین سازمان.
١٠- ارجاع متخلفین شناسایی شده به هیئت های تخلفات اداری و همکاری و تبادل اطلاعات بااین حوزه مهم قضایی سازمان.
١١- تأمل و همکاری با بخش حقوقی سازمان از طرق مختلف در جهت احصاء حقوق و صرفه و صلاح سازمان حتی در محاکم قضایی
١٢- ایجاد پورتال در مجموعه بازرسی در سطح ستاد و صف که منتج به ایجاد ارتباط ارگانیک بین صف و ستاد در این زمینه برای اولین بار تحقق پیدا نمود که این موضوع ضمن امکان تبادل اطلاعات در سرعت بخشیدن به پیگیری ها بسیار مؤثر و به لحاظ کیفی باعث ارتقاء سطح فکری و توانایی همکاران بخصوص در صف گردیده.
در پایان تحقق این موفقیت ها مرهون همفکری واعتقاد به خرد جمعی و همیاری همه همکاران در سطح ستاد و صف بوده است که اینجانب برخود وظیفه می دانم از فرد فرد همه همکاران ساعی و تلاشگر صمیمانه قدردانی و تشکر نمایم.
اختتامیه نمایشگاه صندوق های بازنشستگی باحضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عصر دیروز ۲۶ بهمن ماه در مصلی تهران برگزار شد.
گزارشهای رسمی داخلی گویای آن است که در ایران ۵۸ درصد اشتغال غیر رسمی است. اما بر اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی، این آمار به مراتب فراتر بوده و به ۷۵ تا ۸۵ درصد بازار کار میرسد. در بازار پول، سرمایه، ارز، کالا و تجارت خارجی نیز اوضاع از بازار کار هم بدتر است.