تامین۲۴/ مراسم اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها، عصر جمعه ۲۱ آبان ماه، با حضور محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس جمهور، سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد و غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تقدیر از برگزیدگان در مصلی تهران برگزار شد.
نمایشگاه مطبوعات از سال آینده به بخش خصوصی واگذار میشود
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد با اشاره به واگذاری ۸۰ درصد از امور نمایشگاه مطبوعات امسال به بخش خصوصی، از واسپاری امور باقیمانده این رویداد به رسانهها در دوره بعد این نمایشگاه خبر داد.
به گزارش تامین ۲۴ حسین انتظامی در مراسم اختتامیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها، با اشاره به آغاز به کار نمایشگاه امسال با حضور رئیسجمهور و خاتمه آن با حضور رئیس دفتر دکتر روحانی، این امر را نشانه توجه ویژه دولت به مطبوعات و رسانهها عنوان کرد.
وی با ابراز خوشحالی از برگزاری نمایشگاهی در سطح و شان رسانه ها، گفت: تاکید و رویکرد عمومی دولت این است که اگر کارها به صنوف مرتبط واگذار شود، حتما امور با سرعت و نشاط بیشتری انجام خواهد شد و به خاطر همین عقبنشینی دولت به نفع بخش خصوصی مسیری است که طی سه سال گذشته طی شده است.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد افزود: امسال حدود ۸۰ درصد سیاستگذاری ها و برنامهریزی های نمایشگاه مطبوعات بر عهده تشکلهای مطبوعاتی بوده و امیدواریم سال آینده همین پوسته ظاهری و اجرایی نمایشگاه مطبوعات هم به خود صنوف مطبوعاتی واگذار شود.
وی با قدردانی از خدمات وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سه سال گذشته هیچ مجوزی به فعالیت خبرگزاری ها، روزنامه ها، هفته نامه ها و پایگاه های اطلاع رسانی بخش دولتی داده نشده است.
انتظامی گفت: «شفافیت و صداقت» شعار نمایشگاه مطبوعات امسال بود، همان طور که طی سه سال گذشته عملکرد وزارت ارشاد و معاونت مطبوعاتی شفاف بوده است، چرا که شفافیت به کاهش هزینه های نظارت و مبارزه واقعی با فساد کمک میکند.
وی از دستور رئیس جمهور برای پرداخت یارانه مطبوعات و نیز تشکیل کارگروهی جهت بررسی و تهیه فهرستی از مشکلات مطبوعات و رسانه ها خبر داد و افزود: اولین جلسه این کارگروه با حضور وزیر ارشاد و مدیران رسانه ها در نمایشگاه امسال تشکیل شد و امیدواریم به زودی این مشکلات تنظیم و تدوین شده و در قالب یک لایحه در هیأت دولت مطرح شود.
اصحاب رسانه واژگان خارجی را بیمحابا وارد زبان فارسی نکنند
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: از نویسندگان اصحاب رسانه و مطبوعات انتظار داریم در استفاده از واژگان زبان فارسی دقت داشته باشند و به محض اینکه یک لغت خارجی وارد شد، بیمحابا آن را وارد زبان فارسی نکنند، بلکه تلاش کنند برای آن معادل پیدا کنند.
به گزارش تامین ۲۴ غلامعلی حداد عادل در مراسم اختتامیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، زبان فارسی را یکی از دو رکن اصلی ملت ایران و سرمایه و میراث بزرگ این کشور عنوان کرد و گفت: فارسی ظرفی است که اندیشه نیاکان ما در آن جای گرفته است.
وی با بیان اینکه فارسی ابزاری است که هم ارتباط ما را با سایر فارسیزبانان در دنیا و هم ارتباط ما را با کسانی که در این سرزمین زندگی میکردند و اندیشه خود را در قالب این زبان به یادگار گذاشتهاند، ممکن میکند، گفت: پاسداری از این زبان وظیفه فرد فرد ایرانیان و دولت و نظام است و یک امر حاکمیتی است.
حداد عادل با بیان اینکه بخشی از این مسئولیت بر عهده فرهنگستان متبوعش است ولی مسائل این زبان فقط در مباحث علمی و استادانه منحصر نمیشود، رفتار رسانهها را از جمله مسائل سرنوشتساز در حوزه زبان فارسی ذکر کرد و گفت: کار رسانهها چه مکتوب، چه آنلاین و چه رادیویی و تلویزیونی و چه مجازی با زبان و کلام است و بنابراین باید بیشترین حساسیت را نسبت به این مقوله داشته باشند چرا که ابزار کارشان است.
وی با بیان اینکه اگر رسانهها در پاسداری از زبان فارسی اهتمام نکنند، از فرهنگستان کاری ساخته نیست، گفت: ما قدرت اجرایی نداریم و ساز و کاری که برای فرهنگستان پیشبینی شده، یک ساز و کار علمی است و نمیتوانیم در امور تمام کسانی که با زبان فارسی سر و کار دارند، دخالت کنیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی خطاب به رسانهها گفت: از نویسندگان اصحاب رسانه و مطبوعات انتظار داریم در استفاده از واژگان زبان فارسی دقت داشته باشند و اینگونه نباشد که به محض اینکه یک لغت خارجی وارد شد، بیمحابا آن را وارد زبان فارسی کنند، بلکه باید تلاش کنند برای آن معادل پیدا کنند. کاری که ما هم میکنیم. انتظار داریم رسانهها از اقدامات فرهنگستان پشتیبانی کنند.
وی گفت: اگر فرهنگستان طبق قانون در استفاده از زبان فارسی بر سر در مغازهها اصرار دارد، رسانهها باید حساسیت نشان دهند و پشتیبانی کنند. مجموعه این اقدامات سبب میشود که زبان فارسی پاس داشته شود.
حداد عادل با اشاره به تقدیر از رسانههایی که در پاکیزهنویسی زبان فارسی اهتمام داشتهاند، گفت: خوشبختانه به من گزارش دادند که مطبوعات ورزشی امسال قواعد زبان فارسی را بیشتر رعایت کردهاند؛ این جایزه نشانه قدردانی فرهنگستان از مطبوعات است.
وی گفت: در فضای مجازی خیلی چیزها از دست رفته که یکی از آنها خط فارسی و یکی دیگر زبان فارسی است. اگر این بیمسئولیتی در فضای مجازی ادامه پیدا کند، هم مسئولیت رسانهای درست میشود و هم خط و زبان فارسی.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی از اصحاب رسانه دعوت کرد که در صورت تمایل برای حضور در کلاسهای ویراستاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی با این نهاد همکاری کنند.
شفافیت نیاز رشد جامعه است
رییس دفتر رییسجمهور اولین وظیفه دولت را حراست از آزادی بیان دانست و گفت: مطبوعات آیینه جامعه و چشم بیدار مردم هستند برای دیدن زوایایی که مردم میخواهند ببینند و اعتلای مطبوعات آیینه اعتلا و رشد جامعه است.
به گزارش تامین ۲۴ محمد نهاوندیان در مراسم اختتامیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها، گفت: اگر در مطبوعات ما اخلاق، فضائل، آگاهی و روشنایی ببینیم هم تجلی روشنایی در جامعه است و هم بر آن میافزاید؛ در عین حال مطبوعات وظیفه روشنگری هم دارند و انتخاب شعار روشنگری برای نمایشگاه امسال بسیار هوشمندانه بود.
وی با تاکید بر این که شفافیت نیاز رشد جامعه ماست، خاطرنشان کرد: در پنهانکاری و ناآگاهی نمیتوان رشد کرد. ما اگر رشد اقتصادی پایدار میخواهیم باید در اطلاعات مالی شفافیت داشته باشیم در عین حال اگر مشارکت سیاسی میخواهیم باید شفافیت سیاسی داشته باشیم. در همه ابعاد باید اینگونه باشد اما عمق و گستردگی شفافیت نیز لازم است و نمیشود در شفافیت گزینشی عمل کرد، نمیشود فقط به بخشی از حقیقت پرداخت.
رییس دفتر رییسجمهور یادآور شد: در مقایسه روزنامهها در داخل و خارج از کشور میبینید که روزنامههای عمیقتر کمتر از تیترهای درشت استفاده میکنند چون میخواهند خواننده خود انتخاب کند اما برخی میخواهند با تیترهای درشت و فریاد بلندتر صدای دیگری شنیده نشود.
وی همچنین گفت: باید امکانی فراهم شود تا مخاطب به همه ابعاد مسائل دست پیدا کند. این کمک به روشنگری جامعه است. قاعده مطبوعات این است اگر از کسی نام برده میشود باید به او تریبون داده شود تا از خود دفاع کند و پاسخ دهد. نمیشود برای پیشبرد اهداف جناحی و سیاسی از دروغ استفاده کرد. کسانی که اینگونهاند حتما رسوا خواهند شد.
نهاوندیان با بیان این که صداقت باید در این نمایشگاه و جلسات گفتوگوی آن باز شود، تصریح کرد: صداقت یک مفهوم اخلاقی است و از چالشهای جامعه این است که به اعتماد عمومی آسیب بزنیم. لازمه صداقت این است که ما معیارهای اخلاقی را در گزارشگری رعایت کنیم.
وی افزود: ما باید نشان دهیم در این کشور و در رسانهها فضای آزادی بیان داریم اما اخلاق را نیز رعایت میکنیم. توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور در گرو این است که ما اعتقاد داریم هدف وسیله را مباح نمیکند و نباید از هر وسیلهای ولو اخلاقی برای رسیدن به اهداف غیراخلاقی استفاده کرد.
رییس دفتر رییسجمهور یادآور شد: ما حتی با انگیزه دینی حق نداریم دیگران را متهم کنیم بدون این که به آنها اجازه تبیین مواضعشان را بدهیم. اگر میخواهیم عدالت در جامعه ما برقرار شود مسیری جز اعتدال نداریم.
وی با تاکید بر این که حیات مطبوعات جدا از حیات جامعه ما نیست، خاطرنشان کرد: مطبوعات باید کمک کنند فضای رشد و شکوفایی اقتصادی در جامعه با امیدواری حاصل شود، با سیاهنمایی که حرکتی راه نمیافتد. امروز باید بر نقاط مشترک تاکید کرد و نه نقاط ضعف.
نهاوندیان گفت: همافزایی که خوشبختانه که در چند هفته اخیر میان دولت و مجلس دیده شد باید در همه حوزهها دیده شود و همه به یکدیگر کمک کنند که اهل رسانه و قلم بزرگترین نقش را داشته باشند.
وی بیان کرد: وظیفه نخست دولت، حراست از آزادی بیان است. وظیفه دوم حمایت از توسعه و توانمندسازی رسانههاست و کار سوم نیز این است که دولت به مسابقه بهتر شدن کمک کند.