
گلیم فقر در جهان کوچک شد
طبق آمار به دست آمده در سال ۱۹۸۱ تقریبا نیمی از مردم در فقر به سر میبردند. این رقم ۵۰ درصد جمعیت جهان بود که در سالهای اخیر به ۱۴درصد کاهش یافته است.
طبق آمار به دست آمده در سال ۱۹۸۱ تقریبا نیمی از مردم در فقر به سر میبردند. این رقم ۵۰ درصد جمعیت جهان بود که در سالهای اخیر به ۱۴درصد کاهش یافته است.
تامین ۲۴/ در سالهای گذشته تعداد زیادی از مردم در فقر شدید به سر میبردند و تنها تعداد کمی از آنها از مواهب زندگی استاندارد بهرهمند بودند. وقوع انقلاب صنعتی، جنگهای جهانی و هجوم بیماریهای مختلف، سلامت و معیشت مردم را دستخوش تغییراتی کرد و با نوسانهایی که داشت در نهایت به بهبود شرایط اقتصادی، افزایش جمعیت، کاهش مرگ و میر و سقوط فقر در سالهای اخیر منجر شد. بانک جهانی، اطلاعاتی را از سال 1981 در مورد فقر منتشر کرده بود که بعد از آن محققان تلاش کردهاند به اطلاعاتی از زندگی مردم در سالهای دورتر از آن دسترسی پیدا کرده و طبق آن فقر را بررسی کنند.
به گزارش روزنامه تعادل، در سال 2002 مقالهیی به چاپ رسید که در آن دو محقق به بررسی خط فقر و درصد آن از سال 1820 پرداختند. براساس این تحقیق در سال 1820 اکثریت مردم در فقر شدید زندگی میکردند و تنها تعداد کمی از آنها در رفاه بوده و استانداردهای بالایی برای زندگی نداشتند. با نگاهی به رشد اقتصادی در 200سال گذشته میتوان به این نکته رسید که این میزان از رشد اقتصادی به حدی بوده که جهان را به طور کلی دگرگون کند و فقر را به حداقل برساند. در این میان افزایش جمعیت نیز موید همین کاهش فقر است چراکه رشد جمعیت به معنی افزایش استانداردهای زندگی و کاهش مرگ و میر به خصوص در کودکان است. طبق آمارهای ارائه شده، جمعیت در سالهای اخیر رشد 7برابری داشته است. این آمارها نشان میدهد که اگر مردم همچنان در فقر به سر میبردند، درآمد کافی نداشتند و از سلامت و استانداردهای زندگی بیبهره بودند و در نتیجه شاهد چنین رشد جمعیتی نبودیم.
در بین این سالها طبق آمار به دست آمده در سال 1981تقریبا نیمی از مردم در فقر به سر میبردند. این رقم 50 درصد جمعیت جهان بود که در سالهای اخیر به 14درصد کاهش یافته است. با وجود آنکه هنوز تعداد زیادی از جمعیت جهان در فقر به سر میبرند اما آمار حاکی از آن است که فقر در این سالها با شیبی ملایم درحال سقوط است. در جهان کنونی ما، دادهها و آمارها نشان میدهد که هر چه از سال 1990 به 2015 نزدیکتر میشویم، فقر با سرعت بیشتری درحال سقوط است.
طبق بررسی «our world data » که یک نشریه آنلاین در حوزه بررسی شرایط زندگی در جهان است، در صورتی که رشد اقتصادی را شاخصی برای بررسی فقر در نظر بگیریم، میتوان به این نتیجه رسید که در سالهای اخیر هدف مبارزه با فقر به درستی محقق شده است. گزارش ارائه شده به طور کلی به سقوط فقر در جهان پرداخته است. در این میان مناطق مختلف جهان به دلیل موقعیت فرهنگی، اجتماعی، جغرافی و سیاسی خود تفاوتهایی در رشد اقتصادی و سقوط فقر داشتهاند.
در این میان برخی دیگر از گزارشها، آمارهایی را از فقر در قارههای مختلف نشان میدهد. بر این اساس به نظر میرسد که دو منطقه یعتی شرق آسیا و اقیانوس آرام بیشترین مبارزه را با فقر داشتهاند به طوری که کاهش از حدود 77تا 12درصد در این مناطق مشاهده میشود به ویژه آنکه این مناطق از پرجمعیتترین مناطق جهان است. این منطقه که در سال 1981 با 80.6درصد بیشترین درصد فقر در جهان را به خود اختصاص داده بود تا سال 1987 با شیبی تند به 58.68 درصد کاهش یافت و پس از تجربه اندکی افزایش دوباره به سمت افت فقر حرکت کرد به طوری که در سال 2012 به 7.21درصد رسید.
بعد از آن «کشورهای زیر صحرای آفریقا» قرار دارند که در بازه زمانی 1990تا 2012 بررسی شده و با حرکتی ملایم از 56.75 درصد در سال 1990 به 42.65درصد در سال 2012 رسیدهاند. بعد از این منطقه، جنوب آسیا قرار دارد که با 58.9 درصد در سال 1981 در رتبه سوم فقر قرار داشت. جنوب آسیا با شتاب و نوسانی کمتر از غرب آسیا حرکت کرد و در سال 2012 به 18.57درصد رسید. منطقه دیگر مورد بررسی امریکای لاتین و کاراییب است که با 23.87درصد فقر در سال 1981 تقریبا درصد کمی از فقر جهانی را به خود اختصاص داده بود که بعد از مختصری رشد در سال 1984(معادل 27درصد) با کمترین نوسان در سال 2012 به 5.58 درصد رسید. سپس آفریقای شمالی و خاورمیانه در این بررسی دیده میشوند که با 8.35درصد در سال 1985و حرکتی ملایم و شیبی کند در سال 2012 به عددی معادل 2.7درصد رسید. در این میان تنها آسیای مرکزی و اروپا بوده که با 1.9درصد در سال 1981 و نوسانات زیاد و افزایش تا 7.81درصد در سال 1999 در نهایت به درصدی بالاتر از سال 1981 رسید. بر این اساس درصد فقر در این منطقه به 2.1درصد رسید که نشاندهنده افزایش فقر در این مناطق است.
در این میان باید به شاخصهایی همچون تعداد جمعیت ساکن در این مناطق، دولتهای حاکم بر سرزمینها و شیوه اداره آنها نیز توجه کرد که همگی باعث تغییراتی اساسی در میزان بهرهمندی از امکانات و در نهایت میزان فقر در این مناطق میشود. طبق آمار ارائه شده شاید تصور عمومی این باشد که جهان در فقر زیادی به سر میبرد و با توجه به جنگ و کشتار، درصد فقر رو به افزایش بوده است. با این حال آمار ارائه شده حکایت از سقوط فقر و افزایش رشد اقتصادی در جهان دارد.