تأمین ??/ امیر حسین مزینی گفت: نرخ بیکاری 11 درصدی کشور عمدتاً در جوانان 15 تا 24 سال است و 26 درصد این ردده سنی بیکار هستند. بخش اعظم بیکاری ابتدا در بخش های خدمات، سپس صنعت و کشاورزی است.
به گزارش تامین ?? (
tamin24.ir) استاد دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد فارغ التحصلان رشته های کامپیوتری، جنگلداری و حفاظت از محیط زیست دارای بیشتری فارغ التحصیل بیکار هستند. وقتی به آمار ارائه شده دقت بیشتری بکنیم متوجه می شویم که طی سال های اخیر اکثر تحصیل کردگان بیکار در رشته های فنی هستند و کسانی که در رشته های علوم انسانی آموزش دیده اند عمدتاً جذب مراکز دولتی برای اشتغال می شوند و افراد فنی به بخش خصوصی می روند.
وی با بیان این که متوسط نرخ بیکاری فارغ التحصلان هم اکنون 34 درصد است گفت رشد اقتصادی ایران به گونه ای بوده است که پتانسیل لازم برای اشتغال زایی تحصیل کردگان را نداشته و طی سال های اخیر همواره بیشتر شده است و طبق آخرین آمار به 36 درصد رسیده است.
مزینی افزود بخشی از مشکلات بیکاری فارغ التحصلان مربوط به نظام آموزشی ناکارامد ایران است. تعداد دانشجویان همواره زیاد شده است اما تعداد دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری بیشتر می شود و سهم این دانشجویان از کل دانشجویان در سال 94 نزدیک 17 درصد است و عرصه نیروی کار به سمت دانشجویان تحصلات تکمیلی می رود.
وی گفت: رتبه علمی ایران در جهان بهبود پیدا کرده است و از نظر تولید علم جزو 20 کشور اول دنیا هستیم اما نکته این است که تعاملات بین المللی کاهش یافته و فضای علمی درون گرا تر شده است. با وجود این پیشرفت ها در طرح های صنعتی رتبه 18 را در دنیا داریم اما در شاخص تبدیل این طرحها به فضای تجاری رتبه ما 83 است.
مزینی تاکید کرد: دانشگاه های ما کارآفرین نیستند و فقط مدرک تولید می کنند. امروز از نظام آموزشی انتظار می رود بتواند فارغ التحصیلی تولید کند که قادر به تولید ثروت باشد. در کشورهای جهان پارک های علم و فناوری یک ارتباط معنادار بین دانشگاه و فضای کار کشور ایجاد می کند. برخی از پارک های علم و فناوری در جهان قادرند 50 هزار شغل ایجاد کنند اما که ایران فاقد این مراکز است و لازم است در این زمینه اقدامات مفیدی صورت بگیرد.