
فرصت اشتغال زنان نصف مردان است
حسین اکبری، نماینده مستقل کارگری در گفتوگو با «شرق» ابعاد ماجرای بیکاری زنان را در کشور بررسی کرد.
حسین اکبری، نماینده مستقل کارگری در گفتوگو با «شرق» ابعاد ماجرای بیکاری زنان را در کشور بررسی کرد.
تأمین ??/ اکبری با بیان این مطلب که شانس زنان در جهان برای پیداکردن شغل کمتر از مردان است اما نرخ بیکاری آنها نصف مردان نیست، گفت: «این اتفاق در کشور ما ناراحتکننده است که زنان نصف مردان فرصت اشتغال دارند؛ این موضوع را هم میتوان از ابعاد مختلفی بررسی کرد؛ یکی از دلایل این است که در واقع در کل نسبت به نیروی انسانی و ازجمله زنان در نیروی اشتغال توجه جدی نمیشود؛ نوع ساختار اقتصادی ما بهگونهای است که به نیروی انسانی توجه نمیشود.
وی افزود: مثلا اقتصاد ما نفتی است و این اقتصاد نفتی توجهش به صدور نفت است نه نیروی کار. بخشی از اقتصاد هم که قرار است به نیروی انسانی متکی شود، متأسفانه باز از جنبه بخش خدمات مهم است و این خدماتیبودن در کار بازرگانی پاسخ داده میشود؛ یعنی تولید اهمیتی ندارد و نرخ تولید بسیار پایینتر از نرخ خدمات است.
وی گفت: این مسئله هم در عرصه صنعتی و هم در عرصه کشاورزی صدق میکند. تعداد نیروی کاری که نیازمند این دو عرصه است بسیار کمتر از نرخ واقعی است. بخش دیگر قضیه به نوع نگاه به زنان در ایران بازمیگردد. در کشور ما نگاه بیشتر ایدئولوژیک است و مسئولیتهای ناشی از نگاه ایدئولوژیک مانع از این میشود که به زنان در حوزه اشتغال بها داده شود.
به گفته اکبری آنجایی هم که بها داده میشود دلیل آن ارزانبودن نرخ دستمزدشان است؛ ضمن اینکه ممکن است بنا به محدودیتهای زنان به لحاظ جنسیتی، نگاه جنسیتی در کشور ما غالب باشد و اجازه نمیدهد که زنان بیشتری به کار گرفته شوند. هرچند رشد زنان در عرصههای علم و فراگیری کمتر از مردان نیست و این مسئله ربطی به ناتوانی آنها ندارد». این نماینده کارگری تأکید کرد: « مسئله دیگر بحث آموزش عالی ماست؛ مثلا آمدهاند در بخش اعظمی از رشتههایی که زنها میتوانند در آن تحصیل کنند و اتفاقا خوب هم استعداد دارند، حضور زنها را ممنوع کردهاند. این مسائل همه دست به دست هم میدهند و از حضور زنان در عرصههای اشتغال جلوگیری میکنند».