تامین ۲۴/شنیدن درددل و مطالبات مطبوعات محلی و خانه مطبوعات استان های کشور ذهنم را درگیر کرده است که این حضور چه دستاوردی برای آن ها می تواند به همراه داشته باشد.
*طراحی و غرفه بندی نامناسب نمایشگاه، مطبوعات محلی را به حاشیه کشانده است
با ورود به غرفه ماهنامه فرهنگی اجتماعی «آوید کرمان» ، فاطمه نخعی؛ مدیر مسوول نشریه با رویی گشاده پذیرایم می شود، او در پاسخ به پرسشم در خصوص تعداد نشریات استان می گوید: استان کرمان بیش از 300 هفته نامه ، دو هفته نامه، مجله و پایگاه خبری دارد که اغلب این رسانه ها ، هر یک به نوعی متضرر شرایط بد اقتصادی کشور و انتشارشان دچار توقف انتشار و گاهی تعطیلی دوره ای شده است.
وی در گفت و گو با تامین 24، دوری از مرکز و در حاشیه بودن، مشکلات اقتصادی، نداشتن دانشکده خبر و عدم دسترسی به استادان حوزه رسانه را از چالش های جدی مطبوعات محلی این استان عنوان می کند و می گوید: همه می دانیم این مشکلات عمده اغلب سبب بروز مشکلات جدی و گاه تعطیلی نشریات در سراسر کشور می شود .
نخعی با اشاره به مشکل بیمه که دغدغه همواره و دیرینه تمام روزنامه نگاران است، می افزاید: بیمه مشکل همیشگی روزنامه نگاران کل کشور بوده و هست. اما بی توجهی به رسانه های استانی و منطقه ای حتی در نمایشگاه های مطبوعات ظلم مضاعف به روزنامه نگاران مطبوعات محلی است.
وی تصریح می کند: چرا چینش و طراحی سالن ها به شکلی صورت گرفته است که نشریات محلی در سالن و راهروهایی دور از راهروی اصلی قرار گرفته اند، کم ترین نور را دارند و اینترنت خیلی ضعیف و بازدید کننده خیلی محدود آنها را ایزوله کرده است.
این مدیر مسوول ادامه می دهد: حضور در این نمایشگاه ها برای مطبوعات محلی به مثابه فرصت دیده شدن و معرفی است، از این رو، امیدواریم که در نمایشگاه های بعدی این خواسته با طراحی درست سالن ها برآورده شود.
* نگاه درآمدزایی وزارت ارشاد به نمایشگاه مطبوعات خوشایند نیست
غرفه روزنامه قدس اگرچه در راهروی اصلی نمایشگاه و در معرض دید بازدیدکنندگان فراوان قرار دارد، اما رضا رویانی ، مدیر روابط عمومی این روزنامه از نگاه درآمدزایی وزارت ارشاد نسبت به برگزاری نمایشگاه مطبوعات انتقاد می کند و می گوید: 7 میلیون تومان برای 48 متر غرفه پرداخت کرده ایم و این رقم بسیار بالایی برای یک موسسه مطبوعاتی است، حتی اگر از درآمد بالایی برخوردار باشد.
وی حمایت معاونت مطبوعاتی از مطبوعات محلی را ضعیف اعلام می کند و می گوید: متاسفانه تخصیص یارانه کاغذ و حمایت ها ی وزارت ارشاد اغلب با در نظرگرفتن خط مشی سیاسی رسانه انجام می شود و این موضوع لطمه جدی به اقتصاد و تداوم انتشار رسانه ها وارد می کند چرا که اغلب منتقد دولت همواره از یارانه محدودی برخوردار می شود.
* موقعیت جغرافیایی غرفه های خانه مطبوعات استان ها در سالن نمایشگاه خوب نیست
مرضیه عالی پور، نماینده خانه مطبوعات و خبرنگاران استان چهار محال بختیاری با اشاره به فعالیت 56 هفته نامه محلی و 18 پایگاه خبری در این استان ، مشکلات اقتصادی نشریات محلی را مساله ای جدی می خواند و می گوید: شرایط اقتصادی خیلی نامناسب از یک سو این نشریات را با توقف در انتشار و گاه تعطیلی مواجه کرده است و سوی دیگر عدم ثبات شغلی و بیمه نبودن روزنامه نگاران دردی همیشگی و مضاعف است.
وی نمایشگاه را فرصتی برای معرفی نشریات محلی و تعامل بیشتر آن ها با رسانه های کشوری عنوان می کند و می گوید: اگرچه این فرصت مغتنم است اما با طراحی نامناسب سالن و مسیر ورودی های نمایشگاه این فرصت نیز از مطبوعات محلی گرفته شدکه امیدواریم در سال های بعد مطبوعات محلی در جایی مناسب استقرار یابند.
کارشناس مسوول مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان نیز در معرفی رسانه های فعال در این استان اظهار می کند: 9 هفته نامه، 5 دو هفته نامه ، 19 ماهنامه ، 10 پایگاه خبری ، یک خبرگزاری ، سه نشریه الکترونیک، دو عنوان فصلنامه در استان کردستان فعال هستند، با این گستردگی و اهمیت فعالیت رسانه ای در این استان، هراز گاه مشکل اقتصادی تمام رسانه های موجود را در معرض خطر توقف و یا تعطیلی قرار می دهد.
« ماجد رموزی» محدودیت در تولید یادداشت و مطالب تحلیلی را از ضعف های مطبوعات محلی عنوان می کند و می گوید: این مشکل محتوایی ، علاوه بر مشکلات اقتصادی است که در انتشار مستمر نشریات توقف ایجاد می کند و در نهایت مجموع مشکلات طرح شده ،به ریزش مخاطبان نشریه می انجامد.
وی با اظهار تاسف از اینکه کردستان فاقد روزنامه سراسری است، تاکید می کند: نمایشگاه محل مناسبی برای معرفی نشریات محلی و تعامل بیشتر با فعالان رسانه ای و کردهای مقیم مرکز است که خوشبختانه در نمایشگاه حاضر این مهم تا حدودی تحقق یافت.
این کارشناس مسوول مطبوعات محل استقرار غرفه های نشریات محلی و ادارات ارشاد استان ها را در نمایشگاه نامناسب معرفی می کند و می گوید: امسال متاسفانه محل استقرار ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها از نظر ابعاد و قرار گیری در سالن نمایشگاه نامناسب بود که امیدواریم در نمایشگاه بعدی مطبوعات محلی و استان ها غریب و مهجور نباشند.
.... درددل روزنامه نگاران بوشهر، خوزستان، ایلام، البرز، مازندران و آذربایجان شرقی و همه ... دغدغه بیمه ، وضعیت نامناسب اقتصادی نشریات و بیم توقف انتشار و تعطیلی است و ناخودآگاه در حالی که به تیتری که این گزارش قرار است با آن منتشر شود فکر می کنم همزمان سخنان معینی، مدیر کل امور کارفرمایان سازمان تامین اجتماعی در "میزگرد بررسی چالش ها و راهکارهای بیمه ای روزنامه نگاران" در غرفه رسانه های تامین اجتماعی را مرور می کنم که گفت سازمان تامین اجتماعی همواره حامی روزنامه نگاران بوده و هست و امید در دل می پروانم که می رسد آن روز که دیگر دغدغه روزنامه نگار این کشور بیمه نباشد،