یکی از مهمترین وظایف سازمان تأمین اجتماعی ایران به عنوان بزرگ ترین سازمان بیمه گر خاورمیانه، ارایه خدمات درمانی رایگان به بیمه شدگانش است. بنا بر آمار سالنامه آماری سازمان تأمین اجتماعی در سال ۱۳۹۴، این سازمان دارای ۷۰ بیمارستان ملکی، ۲۷۹ درمانگاه عمومی و تخصصی و ۷ دی کلینیک در سراسر کشور است.
تأمین 24/ دی کلینیک نوعی از مراکز درمانی هستند که در آن علاوه بر خدمات تخصصی، خدمات جراحی محدود نیز به بیماران ارائه می شود. اعمال جراحی انجام یافته در دی کلینیک ها به صورت محدود و در چهارچوب لیست مصوب است. در این مرکز به درمان و مراقبت از بیماران در طی روز پرداخته و پس از آن بیمار در پایان روز مرخص می شود.
گستردگی استانی 7 مرکز دی کلینیک به این صورت است: استان های تهران و خوزستان (هر کدام دو واحد)، استان های البرز، قم و آذربایجان غربی (هر کدام یک واحد).
مراکز دی کلینیک در سال 94 دارای 49 تخت فعال در سرتاسر کشور و 11875 بستری شده با متوسط اقامت یک روز بوده اند.
70 بیمارستان ملکی سازمان تامین اجتماعی در سال 94 دارای 8961 تخت فعال با ضریب اشغال ۸۷/۸ هستند.
ضریب اشتغال تحت عبارت است از میزان تخت های اشغالی که به صورت نسبتی از تخت روز اشغالی به تخت روز فعال اطلاع می شود. چنانچه این نسبت در عدد 100 ضرب شود، درصد اشغال تخت به دست می آید.
به عبارت ساده تر درصد تخت هایی از بیمارستان که به اشغال بیماران درمی آید را درصد اشتغال تخت می گویند.
متوسط اقامت بیمار در بیمارستان های ملکی تأمین اجتماعی در سال 94، ۲/۷ روز بوده است. متوسط اقامت عبارت از متوسط دوره ای که هر بیمار پذیرش شده در بیمارستان بوده است (بر حسب روز) به عبارت دیگر متوسط تعداد روزهایی که به هر بیمار بستری شده خدمت شده است.
در این بیمارستان ها، میزان مرگ و میر بیماران ۲/۷ نفر در هر هزار نفر و فاصله بازگردانی ۱۷/۴ روز است.
فاصله بازگردانی نشان دهنده فاصله بین ترخیص یک بیمار و پذیرش بیمار بعدی برای تخت بر حسب روز (یا ساعت) است. به عبارت دیگر مدت زمانی است که تخت در فاصله بین دو پذیرش خالی ماند.
متوسط نسبت چرخش تخت در 70 بیمارستان ملکی تأمین اجتماعی در سال 94 بالغ بر 107 مرتبه بوده است.
نسبت چرخش تخت تعداد دفعاتی است که بیماران بستری از یک تخت بستری بیمارستان در یک دوره معین استفاده می کنند. این میزان تعداد اشغال و خالی شدن تخت را در یک دوره معین نشان می دهد.