تامین ۲۴/ علیاصغر فانی که در مجلس دهم هم سایه استیضاح را بر سر خود دارد، همچنان تاکید داشت که استیضاح حق نمایندگان است و البته این را هم اضافه کرد که «گلایه از عدم تامین معیشت معلمان مطرح است در حالی که هیچ وزیری از قبل از انقلاب تاکنون نتواسته این کار را انجام دهد اما ما در دولت یازدهم میانگین حقوق فرهنگیان را تا ٨٥ درصد اضافه کردیم. »
فانی در این نشست خبری خیلی سریع از موضوع صندوق ذخیره فرهنگیان گذشت و تنها به این توضیح اکتفا کرد: «از اسفندماه سال گذشته در حال ارزیابی عملکرد هیاتمدیره صندوق ذخیره فرهنگیان بودیم و در حال بررسی هستیم و متاسفانه برخی اطلاعات و آمار که برخی افراد اعلام کردند بدون بررسی دقیق بوده و ما هم از نهادهای نظارتی کمک گرفتیم و امید است بتوانیم به جمعبندی نهایی برسیم. »
روز شنبه سوم مهر ماه سال تحصیلی ٩٥-٩٦ آغاز میشود و آنگونه که وزیر آموزش و پرورش خبر داد قرار است جمعیتی نزدیک به ٥/١٣ میلیون دانشآموز بر سر کلاسهای درس حاضر شوند؛ هفت میلیون و ٦٠٠ هزار دانشآموز دبستانی، پنج میلیون و ٣٠٠ هزار دانشآموز در دوره متوسطه اول و دوم و ٧٣ هزار دانشآموز استثنایی و البته ٩٤٧ هزار معلم و فرهنگی که قرار است در ١٠٧ هزار واحد آموزشی کار تعلیم و تربیت را برای ٩ ماه آینده بر عهده بگیرند. فانی مانند همیشه به محدودیتهای مالی آموزش و پرورش اشاره کرد و البته ناگفته نگذاشت که دولت یازدهم توانسته است برنامههای خود را با وجود کمبودها پیش ببرد: «با وجود محدودیت مالی، از ابتدای دولت یازدهم تاکنون پنج هزار و ۸۲۲ پروژه با ۳۳ هزار و ۶۶ کلاس درس و زیربنای چهار میلیون و ۶۳۲ هزار و ۷۱۰ متر مربع به بهرهبرداری رسیده است و همچنین ۵ هزار و ۲۵۵ هزار کلاس درس به بهرهبرداری میرسد. »
فانی در این نشست خبری به صورت ویژه روی موضوع حمایت از دانشآموزان و معلمان در مناطق محروم اشاره کرد و خبر داد: «در مناطق پراکنده روستایی مدارس با فاصلههای زیادی از هم قرار دارند، امسال ما سه هزار راهبر آموزشی را جهت نظارت و راهنمایی معلمان به این مناطق میفرستیم و از آنجایی که در برخی مدارس تا شش پایه هم در یک کلاس در کنار یکدیگر درس میخوانند برای نخستینبار اساسنامه کلاسهای چند پایه را به تصویب رساندیم و به دنبال بهبود وضعیت دانشآموزان در این کلاسها هستیم. »
او همچنین در خصوص کلاسهای درس فاقد سیستم گرمایشی استاندارد، گفت: «از مجموع ٢١١ هزار و ٩٦٣ کلاس درس فاقد سیستم گرمایشی استاندارد، موفق شدیم ١٥٢ هزار و ٨٧٧ کلاس درس را به سیستم گرمایشی استاندارد مجهز کنیم. » او ابراز امیدواری کرد که ظرف امسال و سال آینده، تمامی مدارس کشور با بخاریهای نفتی خداحافظی کنند. وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به پرسشی در خصوص بدهی مدارس و ناتوانی برخی از آنها در پرداخت قبض آب و برق گفت: «در چندین سال اخیر، کمبود سرانه مدارس باعث شد تا پرداخت هزینههای آب، برق و گاز مدارس به تعویق بیفتد و بعضا قطع شدن آنها را شاهد بودیم که با پیگیری وصل شده است؛ اما این موضوع را در دولت مطرح کردیم و در مجلس هم به دنبال معافیت مدارس از پرداخت هزینه انشعابات در برنامه ششم هستند. »چند روزی است که اخباری مبنی بر احتمال در نظر گرفتن تعطیلات دو هفتهای مدارس در هنگام آلودگی هوا مطرح شده است. فانی در مورد این موضوع با اشاره به اینکه سلامتی دانشآموزان برای این وزارتخانه مهم است توضیح داد: «این پیشنهاد در ستاد بحران آلودگی هوا مطرح شده است و درخواست کارگروه مشترک با محیط زیست در این خصوص را دادیم تا در آن کمیته مشترک، ابعاد و امکان کار را بررسی کنیم زیرا نمیدانیم چه تاریخی از پاییز را میخواهند تعطیل کنند و ما نیز نمیتوانیم مدارس را شناور تعطیل کنیم».
در بخش دیگری از این نشست پس از اشاره به مشکلات ایجاد شده در بحث هدایت تحصیلی وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد که از سال جاری دانشآموزان پایه نهم که قرار است سال دیگر رشته خود را انتخاب کنند در خصوص این طرح کاملا توجیه میشوند و مشاوران و مدیران مدارس و البته پدران و مادران هم با هدایت تحصیلی بیشتر آشنا خواهند شد. با وجود اجرای طرح هدایت تحصیلی در پایه دهم امسال، به نظر نمیرسد که این طرح نقش موثری در توزیع دانشآموزان در رشتههای گوناگون داشته است. معاون متوسطه وزیر در این نشست خبری اعلام کرد که بر اساس آخرین آمار ثبت شده تا روز شنبه، ٦٥/١٢ درصد دانشآموزان در رشته ریاضی، ٤٨/٣٢ درصد در رشته تجربی، ٥٤/٢٣درصد در رشته انسانی، ٥/٠درصد در رشته معارف، ٤١/١٧درصد در رشته فنی و ٣٧/١٣ درصد در رشته کاردانش ثبت نام شدهاند.
اخذ مالیات از موسساتی همچون آستان قدس در گرو آییننامه اجرایی
ماده ٧٨ قانون مالیاتی کشور میگوید: بهمنظور برقراری عدالت آموزشی و اجرای اصل سیام (٣٠) قانون اساسی و تجهیز کلیه آموزشگاههای آموزش و پرورش با اولویت مناطق محروم و روستاها، آستان قدس رضوی و آن دسته از موسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام و سایر دستگاههای اجرایی که تا زمان تصویب این قانون مالیات پرداخت نکردهاند، به استثنای مواردی که اذن ولیفقیه وجود دارد موظف به پرداخت مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده هستند، منابع حاصله صرفاجهت توسعه عدالت آموزشی در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار میگیرد تا براساس آییننامهای که به این منظور تهیه و به تصویب هیات وزیران میرسد، هزینه کند. اما آیا آموزش و پرورش پیگیر اجرایی شدن این قانون هست؟ آیا فهرستی از این موسسات و نهادها دارد و آیا با آنها وارد مذاکره شده است؟ وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش «اعتماد» در خصوص موسساتی که شامل این قانون میشوند پاسخی نداد و در خصوص زمان اجرایی شدن آن گفت: «قانونی که به آن اشاره کردید نیاز به یک آییننامه اجرایی دارد که باید به تصویب دولت برسد. این آییننامه در کمیسیون اقتصادی دولت تاکنون دو بار تدوین شده، در صحن دولت مطرح شده و بعد با مشکلاتی مواجه شده و به کمیسیون برگشته، الان در مرحله طرح در کمیسیون است. تا این آییننامه به تصویب نرسد نمیتوانیم به دنبال اجرای این قانون برویم».