
نعمت زاده: روی ریل میایستم تا واگن خارجی نیاید
ظاهرا وزیر صنعت، معدن و تجارت عزم خود را جزم کرده تا به هر قیمتی از تولید داخل حمایت کند ولو اینکه تمام قد بخواهد روی ریل قطار بایستد.
ظاهرا وزیر صنعت، معدن و تجارت عزم خود را جزم کرده تا به هر قیمتی از تولید داخل حمایت کند ولو اینکه تمام قد بخواهد روی ریل قطار بایستد.
تإمین ۲۴/ چند سالی است که موضوع ساخت واگنهای قطار در جهت نوسازی و بهسازی ناوگان حمل و نقل ریلی یکی از دغدغههای اصلی دو وزارتخانه صنعت و راه است و متولیان این دو وزارتخانه از سالهای گذشته برای این بخش تصمیمات و تفاهمنامههای مختلفی را امضا کردند که هنوز هم اندر خم یک کوچه است. حال اینکه این قراردادها به خاطر عدم توانمندی تولید گران داخلی بلا استفاده باقی ماندهاند و اجرایی نشدهاند یا دستهایی موجب شدند تا به جای تولید داخل به سمت واردات وخرید خارجی برویم موضوعاتی است که بارها در مورد آنها بحث شده اما نتیجهای را در بر نداشته است.
به گزارش روزنامه اعتماد، نزدیک به هفت ماه پیش بود که ایران قراردادی برای خرید واگن با روسها امضا کرد و حالا محمد رضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در بیست و دومین جلسه ستاد راهبری اقتصاد مقاومتی استان مرکزی به این موضوع واکنش نشان داده و میگوید: « خرید ۵۰۰۰ واگن باری از روسیه کم سلیقگی بوده است، بنده در مخالفت با این طرح اعلام کردهام که روی ریل میایستم و اجازه نمیدهم این واگنها وارد کشور شوند. در شرایطی قرار داریم که باید مشکلاتی را که طی یک دهه گذشته انباشته شده است با کمک و همفکری یکدیگر برطرف کنیم.»
وی که برای بازدید از شرکت واگن پارس اراک به این شهر رفته است، گفته است: «جلسات متعددی با وزارت دفاع و راهآهن داشتهایم تا موانع و مشکلات حل شود و چرخ کارخانه به گردش درآید. این شرکت قراردادی با کوبا نیز داشته است که با پیگیریهای انجام شده توانستیم ۱۰ میلیارد تومان از سازمان مدیریت بابت پرداخت خسارت به این شرکت اخذ و تزریق کنیم. همین امروز ۴۳ میلیون یورو از کوبا طلب داریم و صندوق ضمانت صادرات این خسارت را پرداخت کرده است. در همین حال بانک توسعه صادرات حدود ۳۳ میلیون یورو از این میزان را پرداخت کرده و در نهایت توافق شده است ماهی یک میلیون یورو از کوبا دریافت شود.»
البته موضوع خرید واگن از روسها را در همان زمان پورسید آقایی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راه آهن تکذیب کرده و اعلام کرده بود قراردادی در این زمینه منعقد نشده است اما اظهارنظر وزیر صنعت، معدن و تجارت حکایت از روالی دیگر دارد و رسما و با صراحت در جمع بخش خصوصی و تولیدگران واگن گفته است که روی ریل میایستد و از ورود ۵۰۰۰ واگن باری به کشور جلوگیری میکند.
در همان زمان یعنی بهمن ماه سال گذشته کومرسانت، نشریهای روسی از تحویل دادن ٥ هزار واگن باری تولید شرکت «اورال واگن زاوود» به ایران خبر داد و نوشت: « بانک دولتی توسعه روسیه (ونش اکونوم بانک) یک وام ٢/١١ میلیارد روبلی (١٤٠ میلیون دلاری) به این منظور در اختیار شرکت اورال واگن زاوود قرار خواهد داد. این واگنها در بخش فنی سیستم ریلی ایران به کار گرفته خواهند شد و انتظار میرود تحویل واگنهای مذکور قبل از پایان سال ٢٠١٦ آغاز شود.»
یک روز بعد محمدی، مدیرعامل وقت واگنپارس در واکنش به این خرید با بیان «در شرایط معمولی سالانه ظرفیت تولید ١٠٠٠ واگن باری را داریم» به تسنیم گفته بود: «واردات ٥٠٠٠ واگن روسی با توجه به توانمندیهای داخلی مشکوک است. واگنسازان داخلی در بخش تولید انواع واگنهای باری مشکلی ندارند و بهراحتی میتوانند نیاز کشور را تامین کنند، هماکنون واگنسازان داخلی با حداکثر ٢٥ درصد ظرفیت خود فعالیت میکنند و در این شرایط موضوع خرید ٥٠٠٠ واگن باری از روسیه در تضاد با سیاستهای اقتصاد مقاومتی و استفاده از ظرفیتهای داخلی است.»
وی در همان زمان تاکید کرده بود که کارخانه واگن پارس بهتنهایی توانایی تولید سالانه ١٠٠٠ واگن باری را دارد، و در حال حاضر خط تولید واگنهای باری در کارخانههای واگنسازی کشور متوقف شده است.
محمدی با ابراز اینکه واردات این حجم واگن باری مشکوک است و طرح این پرسش «پس کارگروه اقتصاد مقاومتی به چه منظور در هیات دولت تشکیل شده است؟» تاکید کرده بود: «طبیعتا هیات دولت باید از واردات واگن با توجه به توانایی کشور جلوگیری کند.»
بعد از اظهارات محمدی، معاون ناوگان راهآهن جمهوری اسلامی ایران خرید واگن باری از روسیه را تکذیب کرد و گفت: «واگنسازان داخلی توانمندی در کشور داریم و نیازهای شبکه ریلی را از همین طریق تامین میکنیم و نیازی به واردات واگن از سایر کشورها نداریم. راهآهن جمهوری اسلامی ایران هیچ مذاکرهای برای خرید واگن باری از روسیه نداشته است. محور و اولویت فعالیتهای راهآهن مباحث مربوط به اقتصاد مقاومتی است، واگنسازان داخلی توانمندی در کشور داریم و نیازهای شبکه ریلی را از همین طریق تامین میکنیم و نیازی به واردات واگن از سایر کشورها نداریم. در حال تامین فاینانس برای خرید واگن و تجهیزات ریلی از تولیدکنندگان داخلی هستیم.»
البته محمدرضا نعمتزاده در اظهاراتش به موضوع دیگری هم اشاره کرده که تاکنون بارها انتقادات زیادی را از سوی کارشناسان و حتی دولتمردان با خود همراه کرده است. نعمتزاده به موضوع خصوصیسازی انتقاد کرده و گفته است: «مشکل اساسی این شرکت نحوه خصوصیسازی است، چراکه بابت رد دیون به وزارت دفاع واگذار شده است، در حالی که اولویت وزارت دفاع ساخت واگن نیست و باید مالکیت این مجموعه تغییر پیدا کند که وزیر دفاع هم با این مورد موافقت کرده است. این شرکت در ٢٠ سال گذشته توان صادراتی خوبی داشته است، هماکنون این شرکت با بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان بدهی و ضرر انباشته مواجه است که باید مسائل را به صورت ریشهای حل و فصل کرد.
بحث مالکیت واگن پارس یک مشکل کلیدی است و باید به بخشهای خصوصی و نیمه خصوصی واگذار شود تا مشکلات این شرکت حل شود.»
وی با بیان اینکه در جلسه هفته گذشته دولت، آییننامه اصلاح تبصرههای بودجه ۹۵ تصویب و ابلاغ شده است، اظهار داشته است: «یکی از موارد این است که دولت ۴۰ هزار میلیارد تومان تقاضا کرده که بخشی از آن بابت تهاتر و رد دیون به پیمانکاران و سازندگان است. برای نخستین بار در سال گذشته ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق خزانه صادر شده است که در اختیار شرکتها و پیمانکاران قرار گرفت و از فشارها کاسته شد اما بدهی دولت و شرکتهای دولتی به شرکتها، پیمانکاران و سازندگان بیش از این است و امیدواریم با کمک مجلس این مشکل حل شود چرا که دولت چنین پولی ندارد تا به صورت یکجا، این بدهیها را پرداخت کند. پس از برجام که دست بانکها در رابطه با مسائل بینالمللی باز شده است تسهیلاتی را قائل شوند که از منابع صندوق توسعه ملی به نفع واحدهای داخلی LC باز کنیم.»
وزیر صنعت با بیان اینکه ۶۰ درصد نقدینگی در کشور راکد است، تصریح کرده است: « حدود ۶۰ درصد منابع بانکی یا نقدینگی کشور متوقف است و در جریان نیست.»