
ایران فارما؛ فرصتی طلایی برای ارایه تازه ترین دستاوردهای دارویی
شرکت داروسازی اکسیر یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین تولیدکنندگان دارویی کشور و تحت مدیریت شرکت سرمایه گذاری دارویی تامین قرار دارد.
شرکت داروسازی اکسیر یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین تولیدکنندگان دارویی کشور و تحت مدیریت شرکت سرمایه گذاری دارویی تامین قرار دارد.
تامین ۲۴/ شرکت داروسازی اکسیر یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین تولیدکنندگان دارویی کشور و تحت مدیریت شرکت سرمایه گذاری دارویی تامین قرار دارد. این شرکت انواع داروهای انسانی را تولید می کند، حضور این شرکت داروسازی در نمایشگاه ایران فارما بهانه ای شد که در حاشیه نمایشگاه گفت و گویی با هما هاتفی مینایی، مدیر بازاریابی و فروش این شرکت انجام دهیم. مشروح این گفت و گو را می خوانید:
شرکت دارویی اکسیر حضور در نمایشگاه ایران فارما را با چه اهدافی پیگیری می کند؟
دومین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته و تجهیزات مراقبتی به عنوان یکی از بزرگترین رویدادهای صنعت داروسازی با حضور جمع کثیری از شرکتهای توانمند داخلی و خارجی در زمینه تولید دارو، تولید مواد اولیه و مواد موثره، مکملهای غذایی و دارویی، فرآوردههای گیاهی و طبیعی، فرآوردههای آرایشی و بهداشتی، تجهیزات مراقبتی، تجهیزات داروسازی، چاپ و بستهبندی و خدمات قراردادی توسط سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در حال برگزاری ست. این نمایشگاه فرصت مناسبی برای ارائه آخرین دستاوردها و محصولات شرکتهای فعال در زمینه داروسازی و صنایع وابسته است. این رویداد بزرگ با مشارکت کلیه دستاندرکاران این صنعت، گامی رو به جلو در راستای اعتلا و انعکاس هر چه بیشتر توانمندی های این صنعت در ایران و جهان به شمار می آید. ارائه آخرین دستاوردها و نوآوریهای در زمینه دارو و صنایع وابسته، معرفی ظرفیت و پتانسیل موجود در شرکتهای فعال در زمینه دارو و صنایع وابسته، تاثیرگذاری بر بازار دارویی داخلی و بینالمللی، برقراری ارتباط با مراکز تحقیقاتی علمی داخلی و بینالمللی، ایجاد بستر مناسب برای تجارت بینالمللی در زمینه دارو و صنایع وابسته، حمایت از تولیدات داخلی و توسعه صادرات در زمینه دارو و صنایع وابسته از دستاوردهای مهم این نمایشگاه پیش بینی می شوند.
شرکت داروسازی اکسیر به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های تولیدکننده دارو در کشور که زیرمجموعه بزرگترین هلدینگ دارویی کشور یعنی «تیپیکو» است با هدف اطلاع رسانی و ایجاد آگاهی در بازدیدکنندگان در رابطه با توان تخصصی و توانمندی این شرکت در زمینه تولید گروه های مختلف دارویی و درمانی و توسعه مشتریان داخلی و خارجی، در کنار سایر شرکت های گروه دارویی تامین حضور دارد و به معرفی جدیدترین دستاوردهای تخصص خود می پردازد.
از جمله مهم ترین چالش های صادرات دارو می توان به ثبت روند تولید در کشورهای مقصد و مارکتینگ اشاره کرد، این موضوع را چگونه ارزیابی می کنید؟
عدم استقرار استانداردهای بین المللی و GMP مناسب، نداشتن مدارک علمی کامل و مطابق با الزامات ثبت دارو در کشورهای هدف، هزینه زیاد مطالعات بالینی که مورد درخواست اکثر کشورها برای تکمیل فرایند ثبت و صدور مجوز واردات به آن کشورها است، از چالش های اصلی ثبت دارو برای صادرات است و به نظر می رسد این مشکل بیشتر در مورد داروهای قدیمی تر وجود داشته باشد و داروهای جدید، با توجه به مقررات جدید سازمان غذا و دارو و تهیه CTD های با استاندارد بین المللی، شانس بهتری برای ثبت و ورود به بازارهای خارجی داشته باشند.
نحوه قیمت گذاری داروها به یقین بر توسعه صادرات اثرگذار است. این مساله از چه اشکالاتی برخوردار است و راهکار مهم اثرگذار در رفع مشکلات موجود در این بخش چیست؟
با توجه به ثبات عمده قیمت داروها در خارج از کشور و نوسانات نرخ ارز و تورم در کشور و تاثیر آن در قیمت تمام شده محصولات صادراتی، امکان ثابت نگه داشتن قیمت محصولات در بازارهای هدف برای بازه زمانی طولانی تقریبا وجود ندارد، در نتیجه امکان رقابت با محصولات هم تراز از بین رفته و بسیاری موارد بازار صادراتی داروهای ایرانی به علت عدم توان رقابت از دست می رود.
توجه ویژه به صادرات و حفظ و ایجاد بازارهای صادراتی و بازنگری روش های جاری قیمت گذاری اقلام صادراتی می تواند در برطرف نمودن این مشکل موثر باشد.
نقش هلدینگ دارویی تامین در جذب سرمایه گذاران خارجی و منابع مالی دیگر کشورها در حوزه دارو چیست؟
هلدینگ های دارویی تامین، با توجه به این که مجموعه کامل و جامعی از امکانات مختلف تولیدی و خدماتی و بازرگانی را در زمینه مواد اولیه و بسته بندی و تولید محصول نهایی را دارا هستند، گزینه های مناسبی در زمینه جذب سرمایه گذاران خارجی و تکنولوژی و منابع مالی دیگر کشور ها در حوزه دارو به نظر می رسند. تا جایی که اطلاع دارم در هلدینگ دارویی تامین نیز توجه ویژه ای به این مهم وجود دارد و طبیعتا باید جزییات مدون این مهم در گروه دارویی تامین موجود باشد.
مهم ترین راهکار خودکفایی دارویی چیست؟
همان گونه که آمار منتشره از سوی سازمان غذا و دارو نشان می دهد، در حال حاضر بیش از 98 درصد از اقلام دارویی مورد نیاز کشور توسط شرکت های تولیدکننده داخلی تامین می شوند و جهت گیری صنایع دارویی کشور در راستای اقتصاد مقاومتی به سمتی است که تمام نیاز کشور در داخل تولید شوند. خودکفایی در تولید دارو توسط کارخانههای داخلی موثرترین راهکار برای کاهش واردات و قاچاق دارو در کشور است . اطلاع رسانی کافی و موثر به پزشکان و متخصصین در خصوص کیفیت داروهای تولید داخل و ایجاد اطمینان و اعتماد در بین ایشان ، زمینه را برای توصیه جامعه هدف جهت مصرف داروهای ساخت کشور فراهم کرده و به تدریج فرهنگ نادرستی که در بین برخی از پزشکان و بیماران وجود دارد و به عنوان پیش فرض، داروی خارجی را با کیفیت تر و ارجح به داروی ایرانی می دانند، اصلاح خواهد شد. ایجاد محدودیت و ممنوعیت برای تبلیغات گسترده شرکت های خارجی و نمایندگان آن ها توسط وزارت بهداشت، راهکار مناسب و اجرایی برای کمک به اصلاح فرهنگ مصرف داروهای داخلی به نظر می رسد و ضروری است دستگاه های مسوول و خصوصا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توجه ویژهای به این مقوله داشته باشند.
اکسیر با چه کشورهایی مراوده تجار دارد و با چه میزان صادرات در سال دست یافته است؟
اکسیر به عنوان بزرگترین صادرکننده دارویی کشور در سالیان متمادی، عنوان صادرکننده نمونه دارویی کشور را به خود اختصاص داده است. 5 درصد از فروش 318 میلیارد تومانی این شرکت در سال گذشته از محل صادرات بوده و پیش بینی می شود در سال جاری نیز حداقل 5 درصد از فروش 380 میلیارد تومانی شرکت، بابت صادرات باشد.
تولیدات داروسازی اکسیر در 13 کشور دنیا از جمله اوکراین، افغانستان، عراق، یمن، فیلیپین، آذربایجان، تاجیکستان، سوریه، سومالی، اوگاندا، سریلانکا، لبنان و ارمنستان و ازبکستان ثبت شده و صادر می شود.
اقلام دارویی اکسیر در چند گروه و قلم قابل دسته بندی هستند؟ آیا طرح و تحقیقی برای تولید داروی جدید در دست اجرا دارد؟
شرکت داروسازی اکسیر به عنوان یکی از 3 شرکت بزرگ تولید کننده دارو و اولین و اصلی ترین تولید کننده انسولین در کشور، در حال حاضر 150 قلم دارو در 14 گروه درمانی و 20 قلم مکمل دارویی را در فهرست تولیدات خود دارد. 44 قلم از داروهای فعلی این شرکت در 3 سال اخیر وارد تولید و به بازار عرضه شده اند که نشان دهنده رویکرد نوآورانه برای تولید داروهای جدید و تخصصی است.
حدود 45 قلم دارو نیز در مراحل مختلف بررسی و فرمولاسیون و اخذ پروانه تولید برای ورود به بازار هستند که عمده آن ها داروهای تخصصی و جایگزین واردات هستند و امید است پس از تولید و عرضه به بازار، کشور از واردات آن داروها بی نیاز خواهد شد.
اکسیر در مجموع تاکنون چند قلم دارو تولید و رونمایی کرده و داروی جدیدی به زودی آیا وارد بازار خواهد کرد؟
در 3 سال اخیر 44 داروی جدید به بازار عرضه شده است که 14 قلم آن ها در سال 95 رونمایی شده اند . در راستای اقتصاد مقاومتی و خودکفایی، تا پایان شهریور، ویال های تیکوپلانین 200 و 400 میلی گرمی و ویال متیل پردنیزولون استات 40 میلی گرمی و دابیگاتران 110 میلی گرمی به بازار عرضه خواهند شد. باعث افتخار ماست که 4 قلم داروی نام برده برای نخستین بار در کشور تولید شده اند و از این پس، کشور به واردات آن ها وابسته نخواهد بود.
گفت و گو : مهین داوری