
چشم انداز روشن بازار بورس با انتخاب «روحانی»
پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری دولت دوازدهم، پیش بینی ها حاکی از افزایش امید در داخل و خارج کشور است و آینده روشن بورس و بازار سرمایه را نوید می دهد.
پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری دولت دوازدهم، پیش بینی ها حاکی از افزایش امید در داخل و خارج کشور است و آینده روشن بورس و بازار سرمایه را نوید می دهد.
محمود حسینی پور
مدیرعامل شرکت کارگزاری باهنر*
تامین ۲۴/ از آنجا که بورس دماسنج اوضاع و احوال اقتصادی و سیاسی کشور است. سیاست های اقتصادی و برنامه های سیاسی هر دولت می تواند بر روند نرخ دلار و در پی آن بر شرکت های بورسی از طریق تسعیر نرخ ارز اثر بگذارد. امید است کشف نرخ ارز از طرق بازار آتی ارز در بورس کالا هر چه زود تر عملیاتی شود تا از ریسک نوسانات نرخ ارز جلوگیری کند و سرمایه گذاران خارجی را به سرمایه گذاری در داخل کشور ترغیب کند.
اکنون و پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری دولت دوازدهم، پیش بینی ها حاکی از افزایش امید در داخل و خارج کشور است و آینده روشن بورس و بازار سرمایه را نوید می دهد. نتایجی که سرمایه گذاران خارجی بیشتری را ترغیب به سرمایه گذاری در صنایع ایران کرده و با آسودگی بیشتر به این امر اهتمام خواهند ورزید. صنایعی از جمله صنعت پتروشیمی که به دلیل مزیت نسبی استقبال کشورهای خارجی، به ویژه اروپائیان، رشد قابل ملاحظه ای خواهند داشت. همچنین کسب و کارهای بزرگ نیاز به سرمایه گذاری کلان خارجی خواهند داشت و سرمایه گذاران داخلی نیز با امید بیشتر در بستری امن سرمایه گذاری خواهند کرد که به ثبات و توسعه بورس کمک خواهند کرد. همچنین کارشناسان کشور در حوزه آی.تی تبحر زیادی کسب کرده اند و می توانند در برنده شدن قرار داد های جهانی بر رقبا غلبه یابند. به همین دلیل، این صنایع نیز آینده خوبی خواهند داشت. هرچند سایر صنایع نیز کم و بیش رشد خواهند کرد.
رکود تورمی در سال ۱۳۹۱ و اوایل ۱۳۹۲ ضربه سختی بر پیکره اقتصاد ایران وارد کرد که اثرات مخرب آن به مرور زمان و طی سال های متمادی نمایان شده است. تحریم ها و انزوای بین المللی در جهان و خاورمیانه و در نتیجه، قطع همکاری اقتصادی با اکثر قدرت های دنیا و از طرفی، وابستگی شدید اقتصاد ایران به نفت 120 دلاری، از جمله عوامل تاثیر گذار بر اقتصاد ایران بوده است که اثرات مخرب آن بر واحدهای تولیدی، و نیز افت شدید درآمدهای دولتی پس از کاهش شدید قیمت نفت، در دولت یازدهم نمایان شد.
هر چند بسیاری از وعده های انتخاباتی دولت یازدهم، به ویژه در بخش اقتصادی، عملی نشده است، اما انجام اقداماتی که با هدف رفع تحریم ها و برگشت به روابط بین الملل، کاهش وابستگی شدید به درآمدهای نفتی، رشد تراز تجاری غیر نفتی (مازاد تجاری)، افزایش تولید نفت و گاز در قیاس با دولت های قبل، و دیگر اقدامات با چشم انداز مثبت انجام گرفت، این امید را در دل طرفداران زنده کرد و آنها را مجاب به رای اعتماد به دولت تدبیر و امید نمود تا یک دوره 4 ساله دیگر فرصت بازسازی و برطرف کردن نقاط ضعف اقتصادی و عملی ساختن وعده های انتخاباتی را داشته باشد.
همچنین در بیانیه اقتصادی برنامه های انتخاباتی که آقای روحانی، رئیس دولت دوازدهم، منتشر کرده بود، از جمله برنامههای حمایتی و توسعهای به عنوان رئوس برنامههای اقتصادی دولت دوازدهم، توسعه بازار سرمایه و جذب سرمایه گذاری خارجی بوده است که امید و موج مثبتی در دل هواداران زنده کرد.
طبق نظر اکثر کارشناسان بازار سرمایه، مطمئناً با انتخاب دوباره آقای روحانی و تداوم رویکرد دولت تدبیر و امید به عنوان دولت دوازدهم، بازار سرمایه ایران عکس العمل منفی از خود بروز نخواهد داد و در صورت نمایش واکنش منفی، این حرکت مقطعی و کوتاه مدت ارزیابی می شود و ادامه دار نخواهد بود. حتی با توجه به امید سرمایه گذاران به تغییر در برنامه ها و سیاست های اقتصادی دولت، احتمال رشد بیشتر بازار سرمایه وجود دارد. هر چند ممکن است با حفظ کابینه قبلی، روند حرکتی مثبت آن بسیار کند عمل کند، اما در هر صورت چشم انداز مثبتی از آینده وجود خواهد داشت که با تغییراتی در بعضی وزارتخانه ها ، سرمایه گذاری بیشتری مجذوب صنایع و بازار سرمایه خواهد شد.
در مجموع دوره 4 ساله دولت یازدهم، 52 درصد بازار سرمایه رشد داشته است که به طور میانگین حدودا سالی 13درصد است. امید است در سال جاری، بازار سرمایه از ثبات و پایداری بیشتری برخوردار باشد و متضررین قبل را منتفع کند. البته توجه به این موضوع بسیار حائز اهمیت است که در وضعیت فعلی و با توجه به حال و هوای سیاسی کشور، باید از هرگونه تصمیم گیری احساسی اجتناب کرده و با برنامه ریزی بلند مدت در ماه های آتی، اقدام به سرمایه گذاری کرد و انتظار بهبود نسبی در وضعیت اقتصادی کشور، به ویژه در بخش بازرگانی بین المللی را داشت.
--------------------------------------------------------------------------------
*شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) با دارا بودن بیش از ۲۰۰ شرکت تولیدی و خدماتی بزرگترین هلدینگ سرمایه گذاری در کشور است که در حوزه های نفتی، پتروشیمی، داروئی، فلزات، کشاورزی، خدماتی، سرمایه گذاری و ...فعالیت می کنند. شستا دارای دو شرکت بورسی (کارگزاری باهنر و کارگزاری صبا تامین) است که خدمات بورسی شرکت ها را عهده دارند . کارگزاری باهنر به دلیل خدمات رسانی سریع و تخصصی منحصرا عهده دار خرید و فروش در بورس کالای است. بورس کالا بستر مناسبی برای شفافیت قیمت ها است و نیاز صنایع مختلف را به صورت غیرمستقیم اعلام می کند. در سال های اخیر همچنین تامین مالی بسیاری از شرکت ها را به عهده گرفته است. از مهمترین ابن ابزارها سلف موازی استاندارد است که ارزانتر و سریعتر از تامین مالی از طریق بانک هاست.