مهارتآموزی و ایجاد گفتمان مهارتآموزی در دستور کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفته و سازمان آموزش فنی و حرفهای نیز تلاش دارد سطح کمی و کیفی آموزشهای مهارتی را ارتقا دهد و در جهت شناخت ویژگیهایی که بازار کار دارد، تلاشهایی انجام داده است.
تامین ۲۴/ در طول تاریخ، مفهومی تکوینی و تکاملی وجود داشته که انسان چطور میتواند دانشها، یافتهها، دانستهها و برداشتهای خود را به بنیاد و دنیای کار وصل کند. انسانها به مرور دریافتهاند که پیوند میان دانش و زندگی انسانها از طریق مهارت امکانپذیر است و بهتدریج نیز تلاش شده ذهنیتهای جوامع مختلف به سمت کسب مهارت سوق پیدا کند و نوعی گفتمان عمومی در میان مردم ایجاد شود.
قرائت ما از اشتغال و مهارت امروزی نشده و حتی نگاهی هم به فردا نداریم. چالش بزرگ این است که چطور میتوانیم قرائت امروزینی از اشتغال و پیامد آن و موضوع مهارت داشته باشیم. قطعا ساختارها و سازمانها و سازههایی که به صورت دولتی و خصوصی در موضوع مهارتآموزی و اشتغال فعال هستند پاسخگوی نیاز امروز کشور و نیاز جامعه بهویژه جوانان جویای کار نیستند. بر همین اساس است که مهارتآموزی و ایجاد گفتمان مهارتآموزی در دستور کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفته و سازمان آموزش فنی و حرفهای نیز تلاش دارد سطح کمی و کیفی آموزشهای مهارتی را ارتقا دهد و در جهت شناخت ویژگیهایی که بازار کار دارد، تلاشهایی انجام داده است.
حرمان و اندوه امروز ما بیکاری جوانان است. کمتر مسئولی است که در کلام و بیان و اظهارنظر خود به موضوع بیکاری جوانان نپرداخته باشد. این مسئله دغدغهای ملی است که در شرایط خاص امروز با آن مواجه هستیم. کمبود مهارت و انتظارات زیاد در میان فارغالتحصیلان و بهویژه جوانان دارای تناقض است و غلبه بر آن نیز از مسیر مهارتآموزی و بهروز بودن امکانپذیر است.
مسئله این است که ما نیازمند امروزی شدن سازمان فنی و حرفهای کشور هستیم. پایداری اشتغالی که سالها برای به دست آمدن هریک از آنها زحمت کشیده میشود، زمانی امکانپذیر است که مهارتها ارتقا پیدا کند و فارغالتحصیلان و دارندگان مدارک دانشگاهی برای حضور در بازار کار به مهارتآموزی تجهیز شوند. درواقع کسب مهارت لازمه رسیدن به اشتغال پایدار و مولد است و این امر مستلزم آن است که فضای عمومی جامعه نقش و ارزش بیشتری برای آموزشهای مهارتی قائل باشند و هوشمندانه به این آموزشها نگاه کنند. سرعت و اثرگذاری تحولات تکنولوژیک آنقدر زیاد است و فناوری اطلاعات و ارتباطات بهقدری بازار کار و فرصتهای شغلی را تحت تاثیر خود قرار داده که از یک سو هم انتظارات روزبهروز فزایندهتر میشود و هم نیروهای انسانی شاغل در بازار کار باید به طور دائم مهارتهای خود را بهروز کنند.
در دورانی که کشور دچار بحران بیکاری است و دانشآموختگان دانشگاهی سهم ویژهای از این بیکاری دارند، حرکت به سمت مهارتآموزی اقدامی راهگشا محسوب میشود. دانشگاهها و مراکز آموزش عالی باید مهارتآموزی و مهارتدوستی را سرلوحه کار قرار دهند و دانشآموختگان را بر پایه مهارتافزایی تربیت کنند. برگزاری همایش بینالمللی مهارتآفرینی و اشتغال فرصت مناسبی بود تا از نظرات کارشناسان داخلی و بینالمللی در جهت نهادینه کردن گفتمان مهاتآموزی در کشور استفاده شود و از یافتههای این همایش در برنامهریزی و نگرشهای سازمان آموزش فنی و حرفهای استفاده لازم به عمل آید. مهارتآموزی چراغی است پیش روی ما که افقی جدید را بر موضوع اشتغال باز میکند. سند 2030 یونسکو به جنبههای زیبایی از مهارتآموزی و اشتغال نگاه میکند. به نظر میرسد در کشورمان به وفاقی ملی در رابطه با این سند نیاز است، چون کشور ما از امضاکنندگان این سند است. این سند میتواند به آینده کشور و آینده مهارتآموزی و اشتغال آن جهت دهد و از همین رو توجه و عنایت به آن ضروری است.
اشتغالسازمان فنی و حرفه ای کشورمحمدامین سازگارنژاد